Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

33-åring döms för misshandel av kvinna – under permission

Nyheter
Publicerad: 2020-09-16 13:39
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT /

En tidigare friad 33-årig man fälls nu i hovrätten för misshandel av en kvinna.
Mannen hade haft permission från ett fängelsestraff och under tiden bott i sin mammas lägenhet, där även kvinnan delvis vistades.
Hovrätten gör en annan bedömning av kvinnans uppgifter samt stödbevisningen och dömer nu mannen till fyra månaders fängelse.

En 33-årig man hade haft permission från ett fängelsestraff och bodde under tiden i sin mammas lägenhet. Sent på kvällen den 4 maj 2018 gjorde en kvinna polisanmälan mot mannen avseende flera fall av misshandel under perioden den 28 april till den 3 maj samma år.

Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för misshandel vid sju tillfällen. Åtal väcktes vid Göteborgs tingsrätt beträffande tre av dessa påstådda gärningar.

Obesvarad kärlek

Målsäganden berättade bland annat att hon var kär i 33-åringen men att han inte var kär i henne. De hade dock haft sex flera gånger. Hon kände sig underlägsen och väldigt liten i relationen och gjorde därför ofta vad mannen bad henne om.

Tingsrätten fann inledningsvis att kvinnan lämnat en förhållandevis lång, levande och detaljerad berättelse avseende de aktuella dagarna.

I andra delar var berättelsen betydelse mindre sammanhängande och rik på detaljer, vilket kunde förklaras med att vissa av händelserna låg relativt långt tillbaka i tiden samt att kvinnan led av en lindrig funktionsnedsättning som påverkade hon och tänkte och agerade.

Frågan för tingsrätten var dock om just de enskilda gärningarna som omfattades av åtalet var bevisade.

Stämde inte med gärningsbeskrivningen

Avseende ett av de påstådda misshandelstillfällena gjorde åklagaren exempelvis gällande att 33-åringen kastat ner kvinnan i golvet genom att ta tag i hennes hår med följden att hon slog huvudet i golvet.

Varken av kvinnans uppgifter vid huvudförhandlingen eller av övrig bevisning framgick emellertid att händelsen utspelat sig på det sätt som angavs i gärningsbeskrivningen. Vid en kontrollfråga uppgav kvinnan i stället att mannen puttat ner henne på golvet, det vill säga inte kastat henne.

Mot bland annat den bakgrunden fann tingsrätten att uppgifterna var alltför vaga för att kunna ligga till grund för en fällande dom. 33-åringen friades därför från samtliga åtalspunkter.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige.

Justerat gärningspåstående

Efter att åklagaren justerat gärningspåståendet på så sätt att det nu innehöll de moment som kvinnan berättat om, finner hovrätten inledningsvis det utrett att 33-åringen uppsåtligen dragit målsäganden i håret och puttat ner henne på golvet så att hon slog i huvudet.

33-åringens förklaring till kvinnans skador – att hon skulle ha ramlat på cykeln och slagit i trappan – ger ingen rimlig förklaring till varför hennes blod hamnade på soffan i lägenheten, anser hovrätten. Hans uppgifter förtar därmed inte värdet av kvinnans berättelse.

Domstolen finner sammantaget det styrkt att 33-åringen vid två tillfällen misshandlat kvinnan vilket i båda fallet resulterat i att hon slagit i huvudet. Han döms för misshandel av normalgraden till fyra månaders fängelse och förpliktas betala 10 000 kronor plus ränta i skadestånd till kvinnan. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.