Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

19-åring slipper utvisning efter våldtäkt mot tolvårig flicka

Nyheter
Publicerad: 2020-11-19 09:54
Foto: Stefan Wahlberg/DJ

En 19-årig man som våldtagit med en tolvårig flicka dömdes av tingsrätten till fängelse och utvisning.
På grund av utvisningen sänktes fängelsestraffet med fyra månader.
Eftersom hovrätten nu upphäver utvisningsbeslutet bestäms påföljden i enlighet med straffvärdet i stället, det vill säga till ett och ett halvt års fängelse.

En 19-årig man åtalades vid Attunda tingsrätt för att ha haft våldfört sig på en flicka i Åkersberga som vid gärningstillfället var tolv år gammal.   

Målsäganden berättade att hon och en kompis hade klivit av ett tåg och tänkte att de kunde gå sista biten hem. På vägen träffade de 19-åringen och dennes kompisar. Målsägandens kompis var bekant med en av kompisarna sedan tidigare.

Sa att hon var tolv

Efter att kompisen gått ut för att röka hade målsäganden och 19-åringen plötsligt befunnit sig ensamma. Mannen hade då börjat ta av henne kläderna och hade inte lyssnat på henne när hon sagt att hon ville vänta eftersom hon bara var tolv år. Han tvingade sig på henne och det hade gjort ont och hon hade blivit ledsen och upprörd efteråt.

Den 19-årige mannen bestred ansvar på den grunden att han saknat uppsåt i förhållande till att flickan var under 15 år.

Tingsrätten konstaterade inledningsvis att det genom målsägandens, 19-åringens och målsägandens kompis vittnesmål var utrett att 19-åringen haft sex med flickan.

Oaktsam

Beträffande mannens insikt eller misstanke om målsägandens låga ålder bedömde domstolen att inget i målsägandens beteende eller kroppsutveckling gav anledning att anta att hon var äldre än 15 år. Detsamma gällde för målsägandens kompis. Vidare får det enligt domstolen anses som allmänt känt att ungdomar inte sällan ljuger om sin ålder, ofta för att få samma rättigheter som vuxna.

Mot den bakgrunden samt då 19-åringen inte gjort några efterforskningar kring flickans ålder, ansågs mannen ha varit oaktsam avseende flickans låga ålder. Han dömdes därför för våldtäkt mot barn.

Skulle utvisas

Med beaktande bland annat av det allvarliga brott mannen dömdes för, beslutade tingsrätten att han skulle utvisas. Fängelsestraffet bestämdes mot den bakgrunden till ett år och två månader, i stället för till straffvärdet om ett och ett halvt år.

Svea hovrätt instämmer i tingsrättens bedömning avseende skuldfrågan, men gör en annan bedömning beträffande utvisningen.

Domstolen noterar att 19-åringen, utifrån det fängelsestraff tingsrätten bestämt, beräknas bli villkorligt frigiven om ungefär ett halvår. Samtidigt framgår det av utredningen att han inte har någon direkt anknytning till sitt hemland Syrien.

Saknas skäl

Med hänsyn tagen till mannens personliga förhållanden samt situationen i Syrien, saknas det enligt hovrätten skäl förutsättningar att besluta om utvisning. Detta då det kan antas att det kommer föreligger verkställighetshinder när frågan om utvisning blir aktuell.

Eftersom utvisningsbeslutet hävs bestäms fängelsestraffets längd i enlighet med det straffvärde som tingsrätten kommit fram till efter reduktion med anledning av mannens ålder, det vill säga till ett och ett halvt år. En skärpning av fängelsestraffet i ett fall som detta strider inte mot förbudet mot reformatio in pejus. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se