Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Skolstart – och vissa barn kommer hamna på Barnahus”

Krönikor
Publicerad: 2019-08-30 08:20

KRÖNIKA – av advokaten Anna Ekvall tillsammans med Barnahus Huddinge

Skolstart innebär inte bara skolundervisning för alla barn. För några barn kommer den här höstterminen även innebära ett eller flera besök på Barnahus. 

Barnahus är ett särskilt hus för barn där barn och unga som misstänks vara utsatta för brott får utredas i en barnvänlig miljö. Ofta är det fråga om våld- och sexualbrott.

Syftet är att barnet ska få berätta sin historia på en och samma plats och slippa behöva slussas runt mellan olika myndigheter och upprepa sin historia för flera personer. Barnahusen finns fördelade över hela landet.

På Barnahus (Stockholm) arbetar polis, socialtjänst, barnläkare och barn- och ungdomspsykiatrin tillsammans för att hjälpa barn som blivit utsatta för brott. Alla som träffar barnen på Barnahus är speciellt utbildade för det.

Före, under och efter barnförhöret företräds barnet av en så kallad särskild företrädare ”SF”, som vanligen är en advokat eller biträdande jurist. SF ska se till så att besöket på Barnahus blir till barnets bästa.

Det här ställer krav på SF att kunna interagera med sina unga klienter på ett barnvänligt sätt och inte minst känna till gången på Barnahus.

Den 13 september arrangerar Barnahus Huddinge och jag en pilot av den första kända praktiska kursen någonsin i ”Hur företräder man ett barn”.

Deltagarna får följa med bakom kulisserna på Barnahus och följa barnets väg från A till B när barnet besöker Barnahus.

Några av landets främsta barnaktörer – såsom polis, åklagare, socialtjänst, barnpsykolog och Barnskyddsteamet – delar med sig av matnyttiga tips utifrån sina olika roller på Barnahus. Själv delar jag med mig av min vardag som advokat för barn och unga vuxna.

Vår förhoppning är att kursen blir ett återkommande inslag till nytta för advokater och biträdande jurister som på ett eller annat sätt arbetar för och med barn. I förlängningen till nytta för barnen.

Eileen Barnes Bendroth, vid Barnahus Huddinge, uttrycker saken så här:

”Många barn upplever att när de väl vågat berätta om sina erfarenheter av övergrepp tappar de sin berättelse och lämnas åt de vuxnas beslut utan att ha rätten eller möjligheter att förstå vad som händer dem och varför. Här är de särskilda företrädarna i mångt och mycket de som kan skapa förutsättningar för att barnen förstår vad som händer dem och då oftast vågar berätta mer om sina erfarenheter av övergrepp på Barnahus.

En särskild företrädare som ger barnet möjlighet att förstå vad Barnahus är för något och får barnet att känna sig delaktig i det som ska hända på Barnahus skapar oftare bättre förutsättningar för barnet att kunna hantera sina erfarenheter av en dag på Barnahus.”

Kursen är ett bidrag till Barnrättslagen som träder i kraft den 1 januari 2020 för ett barnvänligt sätt att företräda unga personer i allmänhet och vid barnförhör på Barnahus i synnerhet.

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka härDela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.