Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”På trendspaning – samarbete hetast inom barnrätten”

Krönikor
Publicerad: 2019-09-27 08:14

KRÖNIKA – av advokaten Anna Ekvall

Den här månaden har jag ägnat mig åt barnvänlig trendspaning.

Att jag i min krönika sammanfattar månadens barnvänliga händelser kan bli ett återkommande inslag samtidigt som jag kommer fortsätta att skriva ”Tillsammans med” kända barnaktörer.

Högst upp på trendlistan hamnar behovet av samarbeten mellan olika barnaktörer som socialtjänsten, åklagare, polisen, sjukvården, BUP, jurister & advokater, Barnahus etc. för barnens bästa.

Att det blåser åt det här hållet har jag känt av under en tid men det är först nu som jag tycker att man kan kalla det för en trend.

Eftersom vi barnaktörer har samma mål, barnens bästa, har vi ett oundgängligt behov av att få insyn i varandras verksamheter och förstå varandras roll och uppdrag. Vi får inte vara rädda för varandra!

För att inte tala om hur vi kan samarbeta ”över gränserna” redan från ett tidigt stadium i barnärendena.

Unicef Sveriges nytillträdde generalsekreterare Pernilla Baralt slår ett hårt slag för partnerskap i en intervju i Omvärlden den 18 september i kontexten Agenda 2030. 

Alla behöver vara med och ta ansvar och bidra med sina resurser och sin kompetens: stater, civilsamhället, näringslivet, akademin”, säger Pernilla Baralt.

Barnombudsmannens (BO) referensgrupp med jurister som arbetar med barnrättsfrågor där jag är med som barnadvokat sammanträde hos BO i tisdags.

På agendan stod barns klagorätt vid rättighetskränkningar och möjlighet till upprättelse inför att barnkonventionen blir lag 2020. För att inte tala om barns rätt att komma till tals, för barn under 16 år särskilt!

Även vid det här sammanträdet talade man om vikten av samarbete aktörerna emellan för barnens bästa.

Den här trenden ser jag att man med fördel kan använda även internt hos en viss barnaktör som till exempel bland jurister och advokater med unga klienter.

En annan trend är att jurister och advokater som aldrig förr framhåller vikten av att barn och unga ges rätt till ett juridiskt biträde oftare än vad som görs idag.

Den 18 september höll Barnkonventionsutredningen med särskild utredare Anders Hagsgård i spetsen en välbesökt hearing för jurister och advokater på Advokatsamfundet.

Högst upp på kårens önskelista stod barn och ungas rätt till en motsvarande särskild företrädare i vårdnads-, boende- och umgängesmål – någonting som jag och andra advokater och barnaktörer drivit på och verkligen välkomnar.

Följ #barnvänligtmedbarnadvokaten för mer barnvänligt i sociala medier

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.