Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Att köpa sex ses som ett brott mot staten. Dags att tänka om!”

Krönikor
Publicerad: 2020-05-21 10:11
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld

Det kan inte vara många som missat att Paolo Roberto greps när han köpte sex. Hans försvar för sitt brottsliga och otroligt förkastliga handlande är minst sagt anmärkningsvärt där han endast tycker synd om sig själv och inte på något sätt ber om ursäkt till kvinnan eller oroar sig för hur hon har det. Nu ska han börja om och bygga om sig själv. Kan man annat än att sucka djupt.

Det som tyvärr är ännu mer upprörande är att det inte endast är Paolo Roberto som har denna dåliga kvinnosyn, en kvinnosyn där kvinnor är mindre värda – särskilt de som säljer sig eller säljs. Denna kvinnosyn finns tyvärr även stora delar av samhället vilket synliggörs genom lagar och domar.

Vi har sedan juli 2018 en lag om våldtäkt som bygger på samtycke. Det är mycket bra. Men samhället har helt missat att uppdatera andra lagar som används när någon säljs för sex.

När det gäller sexköp ses kvinnan som säljs inte som målsägande utan som vittne vilket innebär att hon inte har rätt till skadestånd. Brottet anses vara ett brott mot staten, inte ett brott mot en person

Denna typ av brott borde dessutom i första hand utredas som våldtäkt. Kvinnan som säljs är i ofta i en särskilt utsatt situation och ofta också i en beroendeställning. Då spelar det ingen roll om hon samtycker. Det är ändå en våldtäkt, i vart fall en oaktsam.

När det gäller koppleri ses även detta som ett brott mot staten, ett brott mot allmän ordning och säkerhet, och det innebär att kvinnan inte alltid har rätt till skadestånd. När jag söker efter anledningen till detta hittar jag uttalande i SOU 1992:84 s 268 som i sin tur hänvisar till SOU 1953 :14 s 228

”Koppleri (6 kap. 8 & BrB) och grovt koppleri (6 kap. 9 & BrB) bör i vissa fall kunna grunda rätt till ersättning enligt förevarande bestämmelse, om brottet består i att gärningsmannen på ett kränkande och skändligt sätt har utnyttjat den skadelidandes otuktiga levnadssätt. Motsatsen ligger närmare till hands då gärningen utgör ett främjande av detta levnadssätt, eftersom brottet då närmast utgör brott mot allmän ordning och säkerhet (se SOU 1953:14 s. 228; jfr Heuman, 1973, s. 464 f)

”Utnyttjat den skadelidandes otuktiga levnadssätt”. Detta är bakgrunden till att både sexköp och koppleri ses som brott mot allmän ordning. Kvinnan har ett ”otuktigt levnadssätt” som mannen utnyttjar. Det läggs alltså så mycket skuld på kvinnan att hon inte ses som målsägande när det gäller sexköp, och inte alltid har rätt till skadestånd när det gäller koppleri

Men det är ju andra tider nu eller? Inte kan det vara så att dessa uttalanden fortfarande används. Jodå. I en dom så sent som i februari 2020 ansåg Hovrätten över Skåne och Blekinge att kvinnan inte skulle ha rätt till skadestånd och hänvisade just till SOU 1992:84 s 268. Brottet gällde koppleri under drygt 4 år som kvinnans sambo främjat på flera olika sätt.

Kvinnan har sjukdomar som innebär så gott som konstant smärta, särskilt vid samlag. Ändå ansåg hovrätten ”Det koppleribrott som X gjort sig skyldig till har inte innefattat några sådana moment som medför att det utgjort en tillräckligt allvarlig kränkning av målsägandens integritet för att grunda skadeståndsskyldighet.

Fortfarande lever alltså den syn man hade på kvinnor 1953 kvar. Ja ni läste rätt 1953!

Regeringen vill nu att alla som döms för att köpa sex ska få fängelse men det är långt ifrån tillräckligt. Sexköp och koppleri måste ses som brott mot person och inte som brott som staten och som ovan nämnts ska sexköp i första hand utredas som våldtäkt. En kvinna som säljer sig eller säljs har inget otuktigt levnadssätt utan är en i högsta grad utsatt person och ska behandlas som det.

För att kunna förhindra att en av tio män köper sex måste vi börja med att samhället ändrar sin syn på kvinnorna som säljs. Det är hög tid!

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: