Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

REPLIK: ”Myndigheternas ansvar att förhindra bolagskapningar”

Debatt
Publicerad: 2021-10-20 11:40

REPLIK – av Marie Karlsson-Tuula, Professor i civilrätt på Handelshögskolan vid Karlstads universitet, gästprofessor i rättsvetenskap vid Örebro universitet.

För en tids sedan skrev jag en debattartikel om att det behövs lagändringar för att förhindra bolagskapningar. Kapningen det vill säga, bedrägeriet, kan i korthet gå till enligt följande. Bedragarna skickar in en ändringsanmälan till Bolagsverket där man fyller i att sittande styrelse och vd avgår samt att bedragarna (målvakter) skrivs in på dessa poster. På samma blankett fyller man i ny firmatecknare. Det går även att ändra firmanamn och säte. Bedragarna kan också bifoga ett falskt bolagsstämmoprotokoll där man sålt aktierna till nya ägare i bolaget samt fattat beslut om ändring av firmatecknare. Bolagsverket kan inte i nuläget kontrollera identiteten på den eller de personer som skickar in de begärda ändringarna.

I en replik från Bolagsverket framförsatt det endast sker en handfull bolagskapningar av aktiebolag per år. Mot bakgrund av att detta är problemet med kapningar inte omfattande men konsekvenserna för den drabbade företagaren är stora när det väl händer. I repliken anfördes också vilka åtgärder bolagsverket vidtar om en ansökan om ändring inkommer. 

Problemet med bolagskapningar lyftes nyligen upp av Ekonomiekot på Sveriges radio. Där delar Småföretagarnas Riksförbund min uppfattning om att det behövs lagändringar för att förhindra bolagskapningar. De senaste veckorna har Småföretagarna fått kännedom om bolagskapningar som skapat stora problem för de drabbade. Kaparna fyller i en blankett om att styrelsen i ett litet bolag har blivit utbytt. Därefter kan de ta lån och gör inköp i företagets namn. Nu kräver Småföretagarnas Riksförbund att bolagsverket ändrar på sina rutiner. Det är för lätt att ta över ett företag, tycker Mattias Andersson, näringspolitisk talesperson, efter de senaste veckornas händelser och kräver att bolagsverket tar tag i problemet och vill nu att bolagsverket vidtar åtgärder. Andersson föreslår att bolagsverket tar in bestyrkta kopior på id-handlingar. Han föreslår också en förlängd handläggningstid när förändringar genomförs så att företagare hinner bestrida felaktiga uppgifter.

Som jag tidigare framförde kandet inte vara meningen att de som bedriver verksamhet i aktiebolag ska behöva betala för ett extra skydd för bolagskapningar med en summa om cirka 3900 kr per ex. moms. Det måste anses ankomma på myndigheterna att åstadkomma ett säkert sätt att förhindra dessa oegentligheter och det är en uppfattning som Andersson delar och han anför att det måste vara myndighetens ansvar att se till att systemen är enkla, smidiga och trygga oavsett om det är digital eller analog kontakt med myndigheter.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: