Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Gängkrigen får inte dränera annan polisverksamhet”

Debatt
Publicerad: 2019-11-15 08:54

DEBATT – av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis numera samhällsdebattör.

Dödsskjutningar och sprängningar i Malmö blev för mycket då bebismamman och nu 15-åringen i Malmö blev offer. Politikernas hårdare tag och samverkan har inte fått stopp på detta och nu har rikspolischefen utlyst ”särskild händelse” beträffande gängkrigen.

Under flera år har man dragit ner på polisverksamhet i fungerande områden i förhoppningen att satsningen skulle dämpa problemen eller rent av vara lösningen. Polisen har trummat ut minskningen av bostadsinbrotten som en stor framgång och inte redovisat att ligorna bara ändrat sin inriktning och ökat sin verksamhet. Medborgarna och kommunerna har solidariskt accepterat en kraftig neddragning i kampen mot utländska ligor och vardagsbrott.

För att dämpa kritiken har polisen marknadsfört kraftiga satsningar på sexualbrott, brott i nära relationer, bedrägerier och internetbrott som ökar dramatiskt. Nu säger Stefan Hector på NOA:s ”Operation Rimfrost” att operationen är kostsam och att andra områden och vardagsbrott kommer att få stå tillbaka ytterligare.

På Lidingö som är väl fungerande och har låg brottslighet fanns det på 80-talet cirka 45 polisanställda som hade extremt bra uppklarning och social kontroll. Nu finns det inga lokala poliser utan det blir utryckning från Stockholm då något händer och trafikkontroller. Det har fått till följd att Lidingö drabbats också av både sprängningar och skjutningar.

Vardagsbrotten fortsätter och det har blivit en ökning av olika slags åldringsbrott. I höstas gjorde man narkotikarazzia i en gymnasieskola och den visade sig vara skrämmande. Sedan har ingenting gjorts vilket medfört att narkotikabrottsligheten nu är närmare noll ! Det problemet har hela Sverige och det illustreras bra av Jack Lindblad i Vilhelmina vars bror var en av två döda och ytterligare sju till sjukhus av narkotika från Internet. Hans slutsats är allmängiltig och dräpande: ”Polisen tar hellre en mopedist eller epa-traktor som kör för fort. De tar det lätta och blundar för det svåra!”

Att polisen nu kraftsamlar mot gängkrigen har inga förutsättningar att lyckas så länge domstolarna saboterar polisens ansträngningar genom att knappt någon bevisning räcker och gärningsmännen släpps på fri fot. Så fort något inträffat får man veta att polisen gripit misstänkta men sedan kommer oftast beskedet att de försatts på fri fot. Därför får desperationen hos politikerna med hårdare straff och åtgärder ingen effekt ! Ett jätteproblem är sekretessen mellan myndigheter som omöjliggör effektivt samarbete. Anna Dahlbergs ledare i Expressen sammanfattade med ”Sekretessen har blivit brottslingarnas bästa vän !”

Eftersom 90 procent av Sverige inte har problem med gängkrig är risken att brottsligheten främst bland de unga kommer att öka och generera nya brottslingar eftersom förebyggande åtgärder inte träffar de som står i riskzonen. Den lokala polisverksamheten måste nu tas över av kommunerna eftersom dräneringen av polisverksamheten redan gått för långt !

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.