Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Åklagarens svepande anklagelser mot domstolarna är allvarligt”

Debatt
Publicerad: 2019-09-11 11:16

REPLIK – av advokat Mikael Westerlund, Advokatfirman De Basso

I sin artikel om domstolarnas bevisvärdering ger åklagaren Thomas Ahlstrand uttryck för uppfattningar som vi vanligtvis hör ifrån auktoritära rörelser långt ut på den politiska högerkanten (Dagens Juridik 2019-09-10).

Thomas Ahlstrand ger uttryck för att domstolarna frikänner skyldiga mördare för att de är rädda och ängsliga, inte för att det saknas bevisning. Domstolarna ser vidare till att det är i princip riskfritt att ta till dödligt våld med skjutvapen och avslutningsvis ansvarar domstolarna för och spär på skjutningarna och det dödliga våldet.

Thomas Ahlstrands svepande anklagelser mot våra fria oberoende domstolar visar på en ofattbar bristande förståelse om grundläggande principer för vår rättsordning.

Självfallet mår rättssamhället bra och utvecklas av en levande diskussion om dess verksamhet. Men om man som åklagare, eller för den delen advokat, har allvarlig kritik mot domstolarnas verksamhet bör kritiken vara robust underbyggd.

Som åklagare, med statens våldsmonopol i sina händer, bör man vara särskilt försiktig med att föra fram grundlösa påståenden som är ägnade att undergräva förtroendet för våra domstolar. Att agera på annat sätt är direkt omdömeslöst.

Den 10 september gick Högsta domstolens ordförande, Anders Eka, i svaromål med Thomas Ahlstrand i SR P1 Morgon. Högsta domstolens ordförande förklarade att han förstås läser ett mycket stort antal domar ifrån tingsrätter och hovrätter men att han inte känner igen den kritik som Thomas Ahlstrand torgför.

I debatten blev det uppenbart att Thomas Ahlstrand inte har något stöd alls för sina påståenden då han explicit förklarar att det är ”en känsla” han har.

Vi har alltså en åklagare i Sverige som utifrån ”en känsla” går till frontalangrepp mot våra fria oberoende domstolar och som i en debatt med Högsta domstolens ordförande inte skäms för att hänvisa till just sin ”känsla”. Det är ofattbart.

Genom sin artikel har Thomas Ahlstrand inte lyckats med annat än att ge bränsle och understöd åt de auktoritära röster som far med rena osanningar om att den svenska staten ”daltar med kriminella” och att domstolarna inte gör annat än att fria härdade våldsbrottslingar. Detta är allvarligt i en tid då vi ser auktoritära rörelser flytta fram sina positioner.

Istället för att sprida nidbilder av vårt rättssamhälle bör åklagare och vi advokater tillsammans försvara och stå upp för grundläggande värden som rättstrygghet och rättssäkerhet.

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se