Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Vårdslöst när skolbuss körde ner i diket – chaufför får dagsböter

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-09-08 10:27
Genrebild. Foto Niklas Hagman/ TT /

En 36-årig skolbusschaufför får dagsböter för vårdslöshet i trafik för att medvetet ha kört för fort på en hal väg, vilket lett till att bussen glidit av vägen ner i ett dike.
Mannen döms även för vållande till kroppsskada då en av eleverna på bussen fått nackskador i samband med olyckan.

En 36-årig busschaufför åtalades vid Umeå tingsrätt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppskada på en passagerare.

Av utredningen framgick att mannen körde bussen från Umeå till Tavelsjö. Strax innan klockan åtta på morgonen gled bussen – som var full med skolelever – av vägen och blev stående i en plogvall.

”Körde lagligt”

36-åringen uppgav att han var van att köra i vinterväglag och att hade kört den aktuella sträckan varje vecka i cirka en och en halv månad. Vid Tavelsjöskolan, runt tjugo över sju på morgonen, var det väldigt halt och det tog honom flera försök innan han lyckas köra uppför backen. Trots förseningen på tio minuter som uppförsbacken orsakat körde han i laglig hastighet under hela färden. Olyckan som skedde berodde på halkan i kombination med två kurvor tätt inpå varandra.

Genom utredningen var det emellertid utrett att busschauffören kört bussen i 70 kilometer i timmen, trots att hastighetsbegränsningen vid olyckplatsen var 50 kilometer i timmen. Enligt busschaufförens egen berättelse framgick samtidigt att hans chef uppmanat honom att köra försiktigt samt att han kort tid före olyckan tvingats traggla sig upp för en mycket hal backe.

Medvetet risktagande

Sammantaget fann tingsrätten att 36-åringen framfört bussen på ett sådant sätt att det rörde sig om ett medvetet risktagande från hans sida. Han dömdes därför för vårdslöshet i trafik.

På grund av vårdslöshet orsakades en av passagerarna nackskada. Mannen dömdes därför också för vållande till kroppsskada.

Påföljden bestämdes till dagsböter.

Faststället

Domen överklagades till Hovrätten för Övre Norrland som fastställer domen. Om den omständigheten att den skadade eleven inte använt bälte konstaterar domstolen att ”medvållande normalt inte beaktas i straffrätten, så länge den som tar en viss risk har anledning att ta personens agerande i beaktande (se Asp & Ulväng, Kriminalrättens grunder, s. 166).

Busschauffören har enligt domstolen haft anledning att räkna med att det kunde finnas passagerare på bussen som inte använde bilbälte. Hans oaktsamhet omfattar alltså även den omständigheten. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.