Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Våldtäktsförsöksoffer fick rätt i hovrätten om förlorad inkomst

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-05-22 12:36
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Eftersom skadeståndsyrkandet är styrkt genom hänvisning till Försäkringskassans beräkningsmodeller ska en kvinna som utsatts för ett våldtäktsförsök och sjukskrivit sig ha ersättning för inkomstbortfallet.
Tingsrätten sa nej då hon inte närmare utvecklade beräkningen i målsägandeförhöret.

Enligt åtalet hade en 41-årig man tagit tag i målsäganden, tryckt upp henne mot en vägg och försökt att dra ned hennes byxor och/eller ta handen innanför hennes byxor samt i samband med det uttalat ”vill du knulla?” eller dylikt. Målsägande sparkade eller slog sig loss från 41-åringen och när hon därefter tog upp sin telefon slet han den i från henne och kastade iväg den.

Dömdes för försök till våldtäkt

För detta dömdes han för försök till våldtäkt och till att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan för kränkningen. Det framkom också att hon varit sjukskriven en tid på grund av händelsen varför hon begärde ersättning för inkomstförlusten.

Stockholms tingsrätt ansåg emellertid att det fanns för ”många oklarheter i henens talan för att den ska gå att bifalla”. Hon hade visserligen lämnat in ett skriftligt underlag med förklaringar till hur beloppet om 37 165 kronor hade beräknats. Hon har en bruttolön med 35 000 kronor och hade varit sjukskriven mellan maj och september 2019. Hon förklarade dock inte de inlämnade lönespecifikationerna eller i förhöret närmare lämnade uppgifter om uträkningarna.

Tingsrätten ogillade därför hennes skadeståndsyrkande i den delen.

”Ingen anledning att ifrågasätta”

I hovrätten hade kvinnan större framgång. Den skriftliga bevisning som gavs in i tingsrätten åberopades även i Svea hovrätt. Av åberopade läkarintyg, daterade den 3 och den 24 juni 2019, framgår, enligt hovrätten, att kvinnan efter att ha utsatts för ett våldtäktsförsök i maj 2019 var helt sjukskriven från den 3 juni till den 1 september samma år. Det finns inte någon anledning att ifrågasätta att hon även var sjukskriven under tiden mellan brottet och den första läkarundersökningen.

Genom lönespecifikationer är det styrkt att hon hade en månadslön om 35 000 kronor. För beräkningen av inkomstbortfallet har hon gett in ett utdrag av en uträkning i Försäkringskassans system ”Ersättningskollen”. I detta utdrag anges att en person som har en månadsinkomst om 35 000 kronor i privat anställning och som är helt sjukskriven uppbär en viss ersättning för de första 14 dagarna, en högre ersättning de följande 75 dagarna och ännu lite högre per månad därefter. Skillnaden mellan dessa belopp och hennes ordinarie lön för tiden 19 maj – 1 september 2019 uppgår sammantaget till yrkat belopp.

”Eftersom kapitalbeloppet således är styrkt genom den skriftliga bevisningen, saknar det enligt hovrättens mening betydelse att Sekretess A inte närmare utvecklat beräkningen i målsägandeförhöret” skriver domstolen.

(Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.