Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Våldtäktsdömd frias i hovrätten – mer trovärdig än målsäganden

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-09-30 13:46
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT /

Hovrätten för Nedre Norrland river upp en fällande våldtäktsdom och friar en nu 20-årig man helt.
Mannen är enligt domstolen mer trovärdig än målsäganden och varken vittnesuppgifter eller utdrag från Snapchat ger sådant nödvändigt stöd för åklagarens påstående som krävs för fällande dom.
I tingsrätten dömdes mannen till 16 månaders fängelse.

En nu 20-årig man dömdes i Östersunds tingsrätt till 16 månaders fängelse för våldtäkt, efter en händelse i mannens lägenhet i Östersund våren 2019. Mannen har då haft samlag med en kvinna, som han haft en viss relation med sedan tidigare.

Tog upp kontakten

De båda hade några år tidigare gått på samma gymnasieskola och då vid ett tillfälle haft sex, ”utan att egentligen känna varandra”. Kvinnan har i efterhand uppgett att hon hade vissa känslor för mannen och ”blev något besviken” av att dessa inte verkade vara besvarade. Hon blockerade efter detta mannen från sociala medier – men efter att de ett par år senare ”matchats” i dejtingappen Tinder tog de på nytt upp kontakten. De började då skriva till varandra och träffades senare en kväll och hade då flera frivilliga samlag.

Blev ensamma i lägenheten

Åtalet avser händelser en vecka senare. Kvinnan har tillbringat kvällen med en väninna på olika uteställen och de har sedan tillsammans gått på ”efterfest” hos mannen. Kvinnan har där blivit trött och gått och lagt sig i mannens säng – och sedan inte gått att väcka. Hennes väninna och mannen har stannat uppe och pratat, men sedan har mannen också blivit trött och lagt sig bredvid kvinnan i sängen. Väninnan har stannat uppe och väntat in en morgonbuss som hon tagit för att komma hem – och mannen och kvinnan har då blivit ensamma i lägenheten.

Vaknade av tryck över ryggen

Kvinnan har berättat att hon på morgonen vaknat av ”ett tryck över ryggen”. Hon har då varit helt avklädd trots att hon haft kläder på sig när hon lagt sig – och mannen ska då har varit i färd med att försöka genomföra ett samlag med henne bakifrån, när kvinnan låg på mage. Kvinnan ska åtminstone tre gånger ha sagt åt mannen att sluta, men han ska trots det ha hållit fast henne och genomfört ett samlag med henne för att sedan somna bredvid henne i sängen.

Mannen har beskrivit ett helt annat händelseförlopp, där han och kvinnan haft sex med ömsesidigt samtycke två gånger under morgonen efter det att kvinnans väninna lämnat lägenheten. Kvinnan ska båda gångerna ha varit aktiv, även om de båda två varit påverkade av alkohol.

Likgiltighetsuppsåt

Tingsrätten ansåg att kvinnans berättelse ”i alla delar framstått som självupplevd och trovärdig” och var ett starkt bevis för våldtäkten. Domstolen tog dessutom fasta på uppgifter från vittnen, som alla tre beskrivit hur kvinnan kort efter händelsen berättat om ett övergrepp. Sammantaget räckte bevisningen enligt tingsrätten för att styrka gärningspåståendet. Genom att fortsätta ha sex med kvinnan trots att hon sade ifrån – och med användande av ”milt våld” – hade mannen handlat med likgiltighetsuppsåt, menade tingsrätten.

Påföljden bestämdes till 16 månaders fängelse och mannen ålades även att betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Frias av hovrätten

Hovrätten för Nedre Norrland river nu upp den fällande domen och friar istället mannen helt.

Kvinnans berättelse uppfyller enligt hovrätten ”de flesta av de kriterier som Högsta domstolen har uppställt för att en berättelse ska bedömas som trovärdig och tillförlitlig”. Det finns dock även vissa svårförklarliga moment – något som enligt domstolen inte är fallet med mannens berättelse, som varken innehåller motsägelser eller svårförklarliga moment.

Lämnat precist klockslag

Domstolen noterar särskilt att kvinnan har beskrivit hur hon vaknat av att mannen påbörjade ett samlag med henne – samtidigt som hon har berättat att hon före samlaget tittade på klockan och har lämnat ett precist klockslag för när samlaget inletts. Hon har också beskrivit att hon av rädsla inte har vågat lämnat lägenheten, utan att kunna förklara varför hon var rädd – samtidigt som hon skrivit med en tidigare pojkvän på Snapchat utan att be om hjälp. Senare under morgonen har kvinnan även stannat kvar i lägenheten för att ladda sin telefon.

Inget avgörande bevisvärde

De uppgifter som kvinnan lämnat till de olika vittnena beskriver hovrätten som ”mycket kortfattade” och uppgifterna saknar dessutom, med något undantag, detaljer. Åklagaren har dessutom åberopat vissa Snapchat-konversationer som dock enligt hovrätten ”inte kan tillmätas något avgörande bevisvärde”. Domstolen godtar här mannens förklaringar kring hur han uttryckt sig i dialogen – nämligen att han varit på personalfest och blivit chockad när han anklagats för våldtäkt. Både vittnesmålen och Snapchat-konversationerna omfattar dessutom en del i målsägandens berättelse där hennes egna uppgifter är ”svårförklarliga”.

Sammantaget är kvinnans uppgifter i kombination med den övriga bevisningen inte tillräckligt för fällande dom och åtalet ogillas därför av en enig hovrätt. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se