Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Trodde georgiskt körkort var giltigt — frias från olovlig körning

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-07-30 08:38
Foto: Thomas Winje Øijord / TT

Både tingsrätten och hovrätten anser att det inte är visat en man som kört utan giltigt körkort hade uppsåt till gärningen.
Mannens uppgifter om att han tidigare stannats av polis och uppfattat det som att han behövde förnya sitt georgiska körkort och därför trodde att det nu var giltigt, kunde inte bortses ifrån.

En 47-årig man körde bil en kväll i oktober 2017 och stannades då av polis. Det visade sig att han hade alkohol i blodet och att han endast hade georgiskt körkort, vilket inte är giltigt i Sverige.

Mannen åtalades därför i Attunda tingsrätt för rattfylleri och olovlig körning. Rörande åtalet om rattfylleri invände han att det varit en nödsituation, eftersom han var tvungen att köra hem en sjuk person från en fest. Rätten bedömde däremot inte att det varit fråga om en nödsituation och han dömdes därför i enlighet med åtalet i den delen.

Tidigare stoppats

Den tilltalade friades däremot från olovlig körning. Det georgiska körkortet var visserligen inte giltigt i Sverige, men det hade enligt domstolen inte framkommit att han förstod detta. Det hade inte heller framkommit att han insåg att det fanns en risk för att körkortet var ogiltigt och att han skulle vara likgiltig inför den risken.

Avgörandet överklagades till Svea hovrätt, som gör samma bedömning som underinstansen. I fråga om uppsåtet till olovlig körning redogör domstolen för 47-åringens uppgifter om att han även vid ett tidigare tillfälle stoppats av polis och då uppfattat det som att hans georgiska körkort passerat giltighetsdatumet och var ogiltigt av den anledningen. Han hade därför åkt till Georgien för att förnya körkortet.

Inte utan avseende

Rätten noterar att det genom förhör inte är klarlagt när detta ska ha skett eller vad polisen sagt. Mannens uppgifter om att han rest till Georgien för att förnya körkortet är inte heller så osannolika att de kan lämnas utan avseende.

Sammantaget är det inte styrkt att den tilltalade vid gärningstillfället insett eller ens misstänkt att det förnyade georgiska körkortet var ogiltigt i Sverige. Hovrätten fastställer därför tingsrättens dom och mannen döms för rattfylleri till 40 dagsböter om 270 kronor. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.