Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Rumpgrepp under konferens var sexofredande – ex-chef döms

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-10-06 14:12
Genrebild Foto: Adam Wrafter / SvD / TT /

En 36-årig man döms för sexuellt ofredande av en kvinnlig kollega efter att under ett par sekunder ha greppat tag om hennes rumpa när de båda stod vid bardisken i samband med en konferensmiddag.
Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att greppet haft en sådan sexuell prägel att det faller inom det straffbara området.

En 36-årig man, som tidigare varit chef för en kvinna, men var vid tidpunkten för händelsen var kollegor åtalades för sexuellt ofredande. De båda hade varit på konferens i Falkenberg och stått vid baren under en middag och pratat.

”Greppade tag”

Kvinnan berättade att mannen från ingenstans dragit ett ”grabbigt olämpligt skämt” och att han därefter la sin hand på hennes rumpa och greppade tag i ett par sekunder. Enligt kvinnan släppte mannen väldigt snabbt och hade själv sett förvånad ut. Hon sade ifrån och hade efter händelsen känt sig förvånad och kränkt.

Enligt tingsrätten hade både målsägandens fru samt ett annat vittne sett hur 36-åringen rörde kvinnans rumpa. Även om deras berättelser skiljde sig åt beträffande hur handen kom att hamna på rumpan, ansåg domstolen att deras berättelser var tillräckligt samstämmiga för att ligga till grund för bedömningen.

Friades av tingsrätten

Det var därmed visat att mannen avsiktligt greppat tag om kvinnans rumpa under ett par sekunder. Även om detta varit obehagligt och kränkande för henne bedömde tingsrätten inte att beröringen haft en tillräckligt tydlig sexuell prägel för att utgöra sexuellt ofredande.

Den friande domen överklagades till Göta hovrätt.

Hovrätten instämmer inledningsvis med tingsrätten om att den 36-årigen avsiktligt greppat tag om målsägandens rumpa och att greppet varade i högst ett par sekunder.
Frågan är dock om gärningen ska rubriceras som sexuellt ofredande.

Mannen har uppsåtligen – och utan anledning – tagit ett grepp som arbetskollegas rumpa när de båda sent på kvällen stod vid en bardisk i samband med en konferens, arrangerad av arbetsgivaren. Han har därigenom ofredat målsäganden, skriver domstolen.

”Har tydlig sexuell prägel”

Till skillnad från underinstansen anser hovrätten dessutom att ”ta tag om en persons rumpa på det sätt som skett” har en så tydlig sexuell prägel att det faller inom det straffbara området (jämför NJA 2018 s. 1091).

Mannen döms därför för sexuellt ofredande till 80 dagsböter om 250 kronor. Kvinnan har även rätt till 5 000 kronor i skadestånd för den kränkning som rumpgreppet innebar för henne. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se