Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Pappa frias för sonens körning – hade gett bort moppe i present

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-05-14 11:19
Foto: TT

En pappa åtalades för tillåtande av olovlig körning för att han som ägare av en trimmad moped lät den underårige sonen köra den.
Men pappan frias i hovrätten trots att han är registrerad ägare.
Eftersom nycklar och moped överlämnats som födelsedagspresent till sonen kan pappan inte fällas till ansvar.

Blekinge tingsrätt ansåg det utrett att 15-åringen hade kört en moped fullt medveten om att den var trimmad utan att ha rätt till det. Mopeden som han körde var konstruerad för en högre hastighet än tillåtna 45 km/h och sonen saknar behörighet att köra lätt motorcykel. Blekinge tingsrätt fällde därför sonen för olovlig körning.

Domstolen ansåg det vidare utrett att pojkens pappa är ägare till fordonet och att han hade gett sonen tillåtelse att köra detsamma.

”Efterhandskonstruktion”

Pappans påstående att han inte är ägare till fordonet ”framstår nämligen som en efterhandskonstruktion och lämnas utan avseende” skrev rätten.

Frågan som kom att fria pappan i tingsrätten var i stället huruvida han insåg att mopeden gick att köra snabbare än tillåtna 45 km/h eller om de i vart fall insåg att det fanns risk för att den gjorde det och om de i så fall var likgiltiga inför att den risken förverkligades. Det ansåg inte rätten och friade honom.

Hovrätten gör annan bedömning

Hovrätten över Skåne och Blekinge friar också pappan men på en annan grund, att han inte var ägare till mopeden. Pappan har förklarat att det var han som köpte mopeden för att ge bort den till sonen i 15-årspresent, att det vid tidpunkten för köpet inte var möjligt att registrera sonen som ägare eftersom sonen då saknade körkort samt att han har fortsatt att stå som ägare eftersom det är han som står för fordonsförsäkringen

Åklagaren har anfört att han inte ifrågasätter de faktiska omständigheterna vid överlämnandet av mopeden till pojken men har gjort gällande att det inte är fråga om en giltig överlåtelse.

I de flesta fall är den som är registrerad som ägare till ett fordon även dess civilrättsliga ägare. För att få registreras som ägare krävs dock inte att anmälaren styrker sin äganderätt. Uppgiften om registrerad ägare kan därför, menar hovrätten, inte ensam läggas till grund för slutsatsen att den registrerade ägaren är den verklige ägaren.

Gåva fullbordad

De faktiska omständigheterna kring överlåtelsen av mopeden har inte ifrågasatts av åklagaren, än mindre motbevisats. Genom att mopeden och nycklarna till den överlämnats till sonen har gåvan fullbordats. Pappan är därför inte ägare till mopeden. Eftersom det inte har påståtts någon annan grund för straffansvar än att pappan som ägare av mopeden har tillåtit sonen att föra denna utan att denne var berättigad till det, kan pappan inte fällas till ansvar för tillåtande av olovlig körning. Åtalet ska därför ogillas.

Eftersom cylindern, förgasaren och avgassystemet hade använts som hjälpmedel när sonen gjort sig skyldig till olovlig körning förverkades dessa saker i tingsrätten.

Åklagaren vidhöll förverkandeyrkandet och gjorde gällande att förverkande skulle ske även om pappan inte skulle vara gärningsman. Hovrätten anser att eftersom åtalet mot pappan ogillas är han inte gärningsman eller annan medverkande.

Det saknas därför redan på den grunden förutsättning att förklara föremålen förverkade från honom. Förverkandeyrkandet ska därför ogillas och beslaget hävas. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.