Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kvinna måste flytta – inte visat att hon skickat krav på kvittning

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-12-29 11:36
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

En 53-årig kvinna måste flytta från sin trerumslägenhet i Göteborg.
Kvinnan har enligt båda underinstanserna nämligen inte lyckats visat att hon underrättat hyresvärden om att hon hade fordringar mot värden som hon ville använda för att kvitta obetalda hyror.

En hyresvärd i Göteborg sade upp avtalet med en 53-årig kvinna beträffande en trerumslägenhet på Kalendervägen.

Grunderna för uppsägningen var att kvinnan inte använde lägenheten som sin permanentbostad. 53-åringen hade inte heller betalat hyran för maj, juni, juli, augusti eller september 2020 och hade dessutom hyrt ut lägenheten i andra hand till sin son utan hyresvärdens tillstånd.

”Pendlar”

Kvinnan invände vid Hyres- och arrendenämnden i Göteborg och anförde att hon förvisso hade ett hyresavtal för en lägenhet i Brastad, men uppgav att hon pendlade mellan de olika lägenheterna. Hennes son har en funktionsnedsättning och behöver daglig tillsyn. Hon bestred att hon hyrt ut lägenheten till honom i andrahand.

Hyresnämnden konstaterade att kvinnan hade en total hyresskuld på drygt 33 000 kronor. Förklaringen som kvinnan gett till de obetalda hyrorna var att hon hade ett skadeståndskrav på hyresvärden. Nämnden påpekade dock att kvinnan inte lämnat någon kvittningsförklaring till värden.

Åsidosatt förpliktelser

Genom att inte betala hyran för lägenheten hade hon därför åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att avtalet inte skäligen behövde förlängas. Hyresvärdens talan bifölls alltså redan på den grunden.

Kvinnan och hennes 22-årige son överklagade beslutet till Svea hovrätt.

Hovrätten avvisade inledningsvis sonens yrkanden eftersom han inte varit part i hyresnämndens ärende och inte har möjlighet att inträda i hovrättsprocessen.

Liksom hyresnämnden anser hovrätten att det inte framgår av den bevisning 53-åringen åberopat att hon har underrättat hyresvärden om sina fordringar och att hon vill använda dem till kvittning.

Inte visat

Med andra ord är det inte visat att hon agerat på det sätt som krävs för att hennes underlåtenhet att betala hyrorna ska kunna ursäktas. Visserligen har hyresvärden inte skickat någon rättelseanmaning till kvinnan. Av utredningen framgår dock att kvinnan – i vart fall under handläggningen i nämnden – fått klart för sig att värden inte accepterar sena hyresbetalningar.

Mot bland annat den bakgrunden avslår hovrätten överklagandet, vilket innebär att kvinnan är skyldig att flytta genast. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se