Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ingen återbetalning för Åre-stuga – villkoren skäliga trots pandemin

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-11-17 08:22
Skidorten Åre, Jämtland. Foto: Pontus Lundahl / TT /

En kvinna som bokat två stugor i Åre avbokade dessa med anledning av covid-19 och begärde därefter återbetalning.
Allmänna reklamationsnämnden anser dock att avtalsvillkoret om att företaget inte är återbetalningsskyldigt när avbokning skett inom 44 dagar före ankomst är skäligt och avslår nu kvinnans yrkande.

En kvinna vände sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och begärde återbetalning efter att ha hyrt två stugor i Åre. I sin anmälan uppgav kvinnan att hon ville avboka stughyrningen på grund av covid-19 och menade att företaget som hyrt borde kunna frångå sina villkor och betala tillbaka åtminstone en del av kostnaden.

Avbokats sent

I sitt svar till ARN menade företaget att kvinnan hyrde stuga för perioden mellan 12 april och 19 april 2020. Hon hade avbokat stugan nära ankomst och hade hyrt stugorna enligt gällande hyresvillkor. Företaget förklarade att man inte hade ekonomiska resurser att återbetala alla resor som avbokats försent.

Nämnden konstaterar inledningsvis att det inte finns någon lag som är direkt tillämplig på stuguthyrning. Det råder därmed avtalsfrihet mellan parterna.

Enligt avtalsklausulen framgår att företaget inte är skyldigt att återbetala bokningsavgiften om boendet avbokas mindre än 44 dagar före ankomst. Frågan är dock om detta avtalsvillkor är skäligt eller om det borde jämkas med stöd av avtalslagen § 36.

Inte oskäligt

ARN påpekar att det aktuella villkoret är relativt vanligt förekommande i stuguthyrningsbranschen. Det finns samtidigt ingen särskild omständighet som gör att villkoret i just den här situationen är oskäligt.

Den omständigheten att avbokningen skett till följd av Corona-pandemin ändrar inte den bedömningen. Nämndens slutsats är med andra ord att kvinnan saknar rätt till återbetalning av bokningsavgiften. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se