Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hovrätten river upp rattfylleridom – körde i sömnen

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2019-10-10 13:25
Foto: Gorm Kallestad / TT

Svea hovrätt ändrar rattfylleridomen från Solna tingsrätt och friar en kvinna som dömts till en månads fängelse.
Kvinnan har kombinerat sömnmedlet Stilnoct med vin – något som kan leda till ”somnambula tillstånd” där man inte handlar medvetet.
Att kvinnan aktivt blandat tabletter och alkohol räcker inte för straffrättsligt ansvar, enligt hovrätten.

En kvinna i 50-årsåldern åtalades i Solna tingsrätt för grovt rattfylleri efter att en kväll i maj 2018 ha ertappats med att ha kört bil i Kistatrakten med motsvarande drygt 1,2 promille i blodet.

Körde av vägen

Kvinnan hade observerats av en annan bilist på E4:an på 150-200 meters avstånd, eftersom hon ”körde fram och tillbaka över körfälten”. Kvinnan hade sedan kört av vägen på en plats där vägräcke saknats – för att i skedet därefter krocka med ett vägräcke när hon försökte svänga upp på vägen igen.

Mannen hade därefter stannat och uppgav i tingsrätten att kvinnan ”såg ut att må okej men var väldigt trött och verkade berusad”. Kvinnan hade klivit ur bilen och försökt lämna platsen men halkat och trillat för att sedan sätta sig på en sten. Det tog 15-20 minuter innan Polisen kom till platsen och mannen hade då pratat med kvinnan. ”Hon svarade honom när han pratade med henne men hon verkade jättetrött och sa att hon tagit sömntabletter”, berättade mannen under huvudförhandlingen.

Kombinerat vin och piller

Försvaret invände i tingsrätten att kvinnan hade kört bil i sömnen, efter att ha tagit det receptbelagda läkemedlet Stilnoct ihop med alkohol. Kvinnan hade själv inga minnesbilder från natten, men uppgav att hon hade druckit två eller tre glas vin vid 20-21 på kvällen för att sedan ta en sömntablett och gå och lägga sig runt 22-tiden. Kvinnan var medveten om att läkemedlet och alkohol inte ska blandas, men förklarade att hon hade varit inne i en ”stressig och jobbig period”.

Tingsrätten konstaterade att de objektiva förutsättningarna för grovt rattfylleri var uppfyllda. Det kunde enligt domstolen inte uteslutas att kvinnan varit omedveten om vad hon gjorde – och att det därför kunde ifrågasättas om hon handlat med uppsåt.

”Inte oväntad”

Domstolen konstaterade samtidigt att kvinnan använt sömnmedicin i cirka 20 års tid och att hon berättat om ”besvärliga biverkningar”, där hon bland annat lagat mat under natten utan att vara medveten om det. Kvinnan hade enligt tingsrätten också varit medveten om de effekter som kan uppstå om man blandar alkohol och sömnmedicin, men trots det blandat Stilnoct och vin. ”Den uppkomna effekten kan därför inte ha varit oväntad för henne på ett sådant sätt att hon kan gå fri från ansvar för konsekvenserna i förevarande fall”, skrev tingsrätten i sin dom.

Brotten rubricerades som grovt, med tanke på alkoholkoncentrationen och den ”påtagliga fara för trafiksäkerheten” som körningen medfört.

Hovrätten friar

Svea hovrätt river nu upp tingsrättens dom och friar kvinnan helt.

Att hon kört bilen vid den aktuella tidpunkten och varit påverkad av alkohol är utrett. Frågan är dock om kvinnan verkligen har haft uppsåt till gärningen. En invändning om att en gärning har vidtagits omedvetet i ett så kallat somnambult tillstånd får godtas om den inte är orimlig att den kan lämnas utan avseende eller annars har motbevisats av åklagaren.

Sömnproblematik

Kvinnan har en dokumenterad sömnproblematik som har behandlats med Stilnoct. Hon har dessutom flera andra åkommor och tar bland annat litium. Den aktuella kvällen har hon druckit två eller tre glas vin cirka en timme innan hon tagit sin sömntablett.

Det är dokumenterat att den aktiva substansen zolpidem ökar risken för sömngångarbeteende, särskilt när den kombineras med alkohol eller andra läkemedel som påverkar hjärnan. Att kombinera zolpidem och alkohol kan också resultera i aktiva handlingar i somnambult tillstånd, exempelvis bilkörning. Kvinnans invändning kan därför inte lämnas utan avseende.

Saknar minnesbilder

Hovrätten noterar fortsättningsvis att kvinnan säger sig helt sakna minnesbilder mellan det att hon gått och lagt sig och det att hon vaknat ”i fel säng” på morgonen. Hon har samtidigt invänt att hon aldrig tidigare kört bil i pyjamas och tofflor – och att hon aldrig skulle lämna sina barn ensamma utan barnvakt.

Det vittne som sett körningen och kommit fram till bilen efter olyckan har heller inte gjort några iakttagelser som utesluter att kvinnan kört i sömnen. Åklagaren kan därför inte sägas ha motbevisat försvarets invändning.

Inget likgiltighetsuppsåt

Kvinnan har i och för sig varit medveten om att man inte ska blanda Stilnoct och alkohol – och att detta kan leda till att man ”gör saker utan att vara medveten om det”. Detta är dock inte detsamma som att kvinnan hade skäl att anta att det fanns en mycket hög sannolikhet för att hon skulle komma att köra bil i sömnen – särskilt eftersom hon aldrig tidigare varit med om något liknande. Kvinnan kan inte heller anses ha haft likgiltighetsuppsåt inför risken att hon skulle köra bil efter att ha tagit läkemedlet och åtalet ska därför ogillas. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik – klicka här


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se