Gravid kvinna förlorar etta på grund av ”inneboende” bröder

Maken bor i Tunisien och när kvinnan var där, bland annat för att visa upp deras nyfödde son och hjälpa till med visumansökan, lät hon sina bröder bo i Norsborgslägenheten.
”Inneboende”, menar kvinnan – ”olovlig upplåtelse” anser värden, hyresnämnden och hovrätten.
Och tre och en halv månad är nog för förverkande, att hon är ensam med ett litet barn och gravid igen medför enligt domstolen ingen annan bedömning.
En kvinna har sedan november 2021 hyrt en etta med kokvrå i Norsborg utanför Stockholm, men värden har sagt upp avtalet till upphörande den 30 juni 2022 och hänskjutit förlängningstvisten till hyresnämnden. Enligt värden har kvinnan olovligen upplåtit lägenheten i andra hand, och därför är hyresrätten förverkad.
Varit i Tunisien
Värden har uppgett att kvinnan gifte sig i Tunisien 2020 och varit där större delen av tiden. Hon kom tillbaka till Sverige under hösten 2021, då hon födde barn – men både hon och sonen var då folkbokförda hos kvinnans föräldrar. I november 2021 reste hon tillbaka till Tunisien. Kvinnan har enligt värden själv uppgett att hennes bröder bott i lägenheten under utlandsvistelserna, och de är också folkbokförda på dess adress. Kvinnan själv är, menade värden, registrerad som utvandrad och de kontaktuppgifter värden har går till hennes mor, syster respektive bror.
Efter att värden sagt upp avtalet uppgav kvinnan att hon bor i ettan med en bror, men att hon för tillfället är bortrest. Värden tog dock fasta på att kvinnan ansökt om förskoleplats för sonen först sju månader senare – vilket kan innebära att hon inte hade för avsikt att komma tillbaka till Sverige innan dess.
”Inte utvandrad”
Kvinnan hävdar själv att hon inte är utvandrad, och att detta inte heller varit hennes avsikt. Hennes man är inte svensk medborgare, och hon reste till Tunisien för att han skulle få träffa sin son och hjälpa till med hans visumansökan. I juni 2022 fick mannen också visum till Sverige och bodde då tillsammans med henne och sonen i lägenheten – där hon själv bott sedan maj samma år. Bröderna var inte där då, och numera är de inte heller folkbokförda på adressen – och det är hela tiden hon som har betalat hyran.
Hyresnämnden i Stockholm biföll dock värdens begäran och förklarade att avtalet upphört den 30 juni 2022. Nämnden fann att bröderna haft en självständig dispositionsrätt till lägenheten när kvinnan bott utomlands – vilket innebär att den varit upplåten till dem. Att kvinnan betalat hyran medför ingen annan bedömning. Vid uppsägningen hade lägenheten varit otillåtet upplåten i cirka tre och en halv månad, och det som läggs kvinnan till last är därför inte av ringa betydelse. Att hon fått stanna kvar i Tunisien på grund av Ramadan och en ”tidskrävande vaccinationsprocess” är ingen giltig ursäkt – och avtalet är därför förverkat.
”Stort behov”
Kvinnan överklagade till Svea hovrätt och tillägger här att hon är ensam med ett litet barn och nu gravid igen – och att hon därför har ett stort behov av lägenheten. Detta motiverar dock enligt domstolen ingen annan bedömning än den hyresnämnden gjort, och överklagandet avslås därför. (Blendow Lexnova)
Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här