Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Fångvaktarpappan” dömdes till åtta års fängelse – nu frias han helt

Aktuella rättsfall
Publicerad: 2020-05-20 13:32
Gernrebild Foto: Adam Ihse / TT /

Den 58-åriga man som enligt sin familj agerade som en ”fångvaktare”, när han systematiskt påstods ha misshandlat, hotat och kränkt barn och hustru samt begränsat deras liv frias i hovrätten efter att ha dömts till åtta års fängelse.
Nya uppgifter som motsäger att mannen haft stränga krav på klädsel och smink väger tungt.

Fyra barn kom i september 2019 in till socialtjänstens kontor i Hässleholm och anmälde att de hade blivit slagna och hotade av sin pappa, en idag 58-årig man. Anmälan resulterade i att barnens mamma och deras tre yngre syskon hämtades av polis och fördes till ett skyddat boende – och att pappan greps.

Tingsrätten fällde

60-åringen dömdes i Hässleholms tingsrätt mot sitt nekande till åtta års fängelse för grov kvinnofridskränkning mot sin hustru och grov fridskränkning mot de fyra barnen. Han skulle även betala närmare 580 000 kronor i skadestånd

Mannen har i tingsrätten berättat om ”ett väldigt bra äktenskap, ett äktenskap som andra varit avundsjuka på”. Han säger sig aldrig ha slagit, hotat, tvingat, ofredat eller kränkt någon i sin familj – och har gjort gällande att barnen har fått göra som de ville och bära de kläder de önskat.

”Systematisk misshandel”

Mannens hustru och fyra äldre barn har dock i tingsrätten vittat om en systematisk misshandel under flera års tid, där de bland annat utsatts för sparkar och slag med tillhyggen. Familjemedlemmarna har också utsatts för mordhot och nedvärderande tillmälen och har uppgett att de varit övertygade om att mannen vid något tillfälle skulle döda dem.

Familjemedlemmarna har liknat mannen vid ”en fångvaktare” och förklarat att mannens hustru bara fått lämnat bostaden för att slänga soporna. Barnen har fått gå i skolan, men har inte fått träffa kompisar utanför skolan. Mannens hustru och döttrar har samtidigt inte fått ha vilka kläder de vill utan har året om tvingats ha långa kjolar och klänningar samt långärmade tröjor för att inte visa någon hud.

Hovrätten friar helt

Nu rivs domen upp av Hovrätten över Skåne och Blekinge. Nya vittnesuppgifter i hovrätten fick stor betydelse. När det gäller döttrarna hade angetts att 58-åringen fordrade att de skulle vara klädda i slöja, lång kjol och långärmad tröja. Åtalen avseende brott begångna mot två av döttrarna innefattar också påståenden om närmare preciserade misshandelsbrott som ska ha haft samband med mannens uppfattning om hur döttrarna borde vara klädda.

58-åringen har för sin del uppgett att det stod målsägandena fritt att klä sig som de ville. Två olika vittnen har uppgett att en av döttrarna dels gett intrycket att hon var av uppfattningen att det var rätt att bära slöja samt att hon sagt att ”man fick välja själv”.

Vittnen motsäger

En kusin till döttrarna och en god vän till dem som vittnade i hovrätten berättade att en av döttrarna köpte mycket kläder och andra fina saker. De har också båda uppgett att dottern i syfte att förbättra sitt utseende genomgått laserbehandlingar som bekostats av pappan. Vännen har också berättat att dottern låtit göra en tatuering för att markera sina läppar samt att hon alltid bar mascara.

I sina slutsatser konstaterar hovrätten att ”Det finns beträffande de konkretiserade händelserna inga direkta iakttagelser av våld eller liknande från utomstående vittnen. Inte heller finns det någon dokumentation av skador till stöd för målsägandenas berättelser eller något annat starkt stöd för åtalet i åklagarens bevisning.

Talar mot uppgifter

Den övriga utredningen – särskilt den som presenterats först i hovrätten – talar i stället med viss styrka mot målsägandenas påstående att [58-åringen] upprätthöll stränga krav vad gäller klädsel och smink. Detta är av intresse eftersom dessa krav i sin tur enligt målsägandena ska ha gett upphov till våld vid olika tillfällen från hans sida”.

Påståendet att det var pappan som tvingade en av döttrarna att inleda förhållanden med män som hon skulle gifta sig med motsägs också av den övriga utredningen. Hennes uppgift att hon aldrig haft behov av assistenter och under hela sin uppväxt i Sverige spelat handikappad är motbevisad. I sina berättelser har ingen av målsägandena berättat om hur det kom sig att, vilket framkommit i hovrätten, över en miljon kronor togs ut av någon av dem på natten innan pappan greps av polis.

Inte utom rimligt tvivel

De nu angiva omständigheterna ger en osäkerhet i fråga om målsägandenas berättelser i alla delar är riktiga och fria från överdrifter. Då åtalet såvitt gäller vad som närmare har utspelat sig vid de olika tillfällena bygger på dessa berättelser är det inte ställt utom rimligt tvivel att pappan gjort sig skyldig till de gärningar åklagaren påstått.

Mannen frias därmed på samtliga åtalspunkter. (Blendow Lexnova)

Gratis nyhetsbrev om rättsfall , juridik och näringsliv från Dagens Juridik – klicka här


Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.