Skip to content

Juriststudenter överoptimistiska om advokatkarriär

632 juriststudenter har svarat på frågan ”inom vilket område ser du din framtida karriär?” i en undersökning gjord av Dagens Juridik. 30,9 procent av studenterna svarade att de ser sig själva som advokater i framtiden.

För Jan Dernestam, VD och Managing Partner på Mannheimer Swartling, är det en mycket positiv siffra.

Tidigare undersökningar har visat att Mannheimer Swartling placerar sig i topp bland populära arbetsplatser, som den advokatbyrå juriststudenterna allra helst skulle vilja arbeta på.

Jan Dernestam uppger att man på byrån märker  av det stora intresset från studenterna.

- Vi har alltid ett högt ansökningstryck med några hundra ansökningar varje år. I tio år har vi legat i topp i undersökningar om var juriststudenter helst vill arbeta. Det är förstås väldigt roligt.

Upplever du att det finns en drömbild om hur det är att jobba på advokatbyrå?

- Jag var tidigare ansvarig för rekrytering här på byrån och jag överdriver inte när jag säger att jag har frågat flera hundra nyanställda om deras bild av arbeta som advokat, om den stämt överens med verkligheten. I princip samtliga har svarat att det visat sig vara mycket roligare än vad de trodde. Det finns så mycket fördomar om att arbeta på byrå.

Vad är det som lockar tror du?

- Förhoppningsvis är det för att det finns goda förebilder på svenska advokatbyråer. Vi arbetar med att visa att advokatyrket är en lönande karriärmöjlighet som inte utesluter ett givande liv utanför arbetet också.

Ni, liksom flera andra byråer, arbetar hårt för att nå ut till studenter. Hur mycket tror du det påverkar?

- Utan tvekan påverkar det att vi syns så mycket. Vi lägger också ner stora resurser på det och det är orsaken till att vi vinner i de här undersökningarna varje år. 

I Sverige finns ungefär 30 000 verksamma jurister och av dessa är cirka 6 000, alltså 20 procent, medlemmar i Advokatsamfundet. Med andra ord skulle det leda till en markant ökning av antalet advokater om 31 procent av de utexaminerade studenterna om några år skulle hamna på den banan.

Vad tror du om siffran, att nästan en tredjedel av alla studenter vill bli advokater i framtiden, är det rimligt att tro att de kommer bli det?

- Jag hoppas ju förstås det. Advokatkåren växer och växer. Ibland hör man rykten om att Mannheimer Swartling eller Vinge skulle ha anställningsstopp men så är aldrig fallet. Vi ser alltid ett behov.

Vad har du för råd till studenter som vill hamna hos er?

- Att man ska läsa det man tycker är roligt. För oss spelar det ingen roll vad en nyutexaminerad jurist har specialiserat sig inom eller vilket ämne man har skrivit sin uppsats inom, bara man har de kvaliteter vi söker. Jag brukar säga att skriv om rättshistoria om du vill, för du kommer inte att få jobba med det på en byrå sen.

 

Så här svarade studenterna:

”Inom vilket område ser du din framtida karriär?”

  1. Advokat 30,9 procent
  2. Myndighet/organisation 26,6 procent
  3. Bolagsjurist 19,8 procent
  4. Domstol 15 procent
  5. Åklagare 7,8 procent
  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt