Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Blir EU-expert i kamp mot terror: ”Kunde inte avstå”

Straffrätt
Publicerad: 2019-11-11 11:14
Agnetha Hilding Qvarnström. Foto Pontus Lundahl / TT

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström får en nyinrättad tjänst vid Eurojust i Haag.
Uppgiften är att ”stärka samarbetet kring bekämpningen av terrorbrott”.
– Ett spännande och viktigt uppdrag, kommenterar hon.

Agnetha Hilding Qvarnström får titeln Seconded National Expert och börjar på Eurojust den 1 december. Det är ett EU-uppdrag i form av ett tvåårigt förordnande.
Agnetha Hilding Qvarnström har en gedigen erfarenhet av att arbeta med terrorbrottsmål. Bland annat har hon utrett terrorattentatet på Drottningsggatan i Stockholm 2010 och skoldådet i Trollhättan. Tidigare var hon chef på Riksenheten för säkerhetsmål och under de senaste ett och ett halvt åren har hon haft en tjänst på rättsavdelningen vid Åklagarmyndighetens huvudkontor där hon bland annat arbetat med internationella frågor.

”Hade ställt mig in på att trappa ned”

– För mig som arbetat med området terroristbrott i sjutton år känns det här verkligen som ett spännande och viktigt uppdrag. Egentligen hade jag ställt in mig på att kanske börja trappa ner lite nu efter alla år som åklagare men den här befattningen lät för intressant för att jag skulle kunna avstå från att söka den, säger Agnetha Hilding Qvarnström i ett pressmeddelande.
Eurojust är en myndighet som ska stärka det europeiska samarbetet mot grov gränsöverskridande brottslighet. Under senare år har fokus legat just på terrorrelaterad brottslighet. Myndigheten menar att den nya expertfunktionen är ett steg i att flytta fram positionerna och stärka det europeiska samarbetet ytterligare.
– Terrorismen har ändrat karaktär över tid, från att tidigare ha varit mer av en nationell angelägenhet i form av attentat utförda av grupper som IRA och ETA, till att vara mer internationell i dag. Den nya terrorismen är mer jihadistisk, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

”Ska fungera som en bro”

– I min nya roll som expert kommer jag att fungera som en bro mellan Eurojust och Europol och möjliggöra ett utökat samarbete dem emellan i brottsutredningar om terrorism. I rollen ingår också att vara Eurojusts representant vid Europols europeiska center mot terrorism. Konkret hoppas jag bland annat kunna bidra med kunskap om hur man kan omsätta underrättelseinformation till hållbar bevisning för åklagare i samtliga EU:s medlemsländer.


Dela sidan:
Skriv ut: