Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

71-åring döms för hets mot folkgrupp på Facebook

Straffrätt
Publicerad: 2020-10-15 10:07
Facebooksidan Stå upp för Sverige. Foto: Jessica Gow / TT

En tidigare friad 71-årig man döms nu av en oenig hovrätt för hets mot folkgrupp.
Det är till skillnad från vad underinstansen funnit ställt utom rimligt tvivel att ingen annan kan ha använt mannens dator och publicerat inlägget.

Den 71-årige mannen åtalades vid Helsingborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp för att på Facebook-sidan ”Stå upp för Sverige” bland annat ha skrivit att ”alla [muslimer] följer koranen och dyrkar våldtäkt, pedofili, mord och terror.”

Mannen nekade till att han skrivit inlägget och hävdade att innehållet i kommentaren var olämpligt. Han förklarade istället att han ägde flera lägenheter runtom i världen och att han äger många datorer som hans släkt och vänner haft tillgång till när de lånat dessa lägenheter.
Han erkände att det var hans Facebookkonto som skrivit inläggen, men hävdade att någon annan kunnat använda dessa då hans datorer inte var lösenordsskyddade.

Friades – någon annan kunde skrivit inlägget

Även om det tedde sig märkligt att någon annan skulle ha skrivit ett inlägg genom att använda sig av den 71-årige mannens konto ansåg tingsrätten att det inte gick att bortse från den möjligheten.

Trots att mannen i det första polisförhöret sagt att det säkert var han som skrivit inlägget och först senare lämnat andra uppgifter, var det enligt domstolen inte styrkt att mannen faktiskt skrivit inläggen och mannen friades därför.

Domen överklagades dock till hovrätten över Skåne och Blekinge som nu gör en annan bedömning i frågan.

Förklaringarna framstår inte som trovärdiga

Hovrätten över Skåne och Blekinge konstaterar inledningsvis att det aktuella inlägget tveklöst lästs av och därmed spridits, bland annat till personer i Sverige.
Domstolen finner också att meddelandet i sig uttrycker missaktning för muslimer med anspelning på deras trosbekännelse på ett sätt som utgör hets mot folkgrupp.

Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, dessutom att det framstår som osannolikt att någon annan skulle använt hans Facebookkonto för att skriva inlägget. Att det dessutom ”gillats” av 22 personer talar, enligt hovrätten, också emot mannens uppgifter om att han inte känt till meddelandet fram till den 13 november förra året, då polisen knackade på för att hämta honom till förhör.

Får villkorlig dom och dagsböter

Mannens förklaring till varför han ändrat sina uppgifter efter det första förhöret – att han först var chockad och svarade som han gjorde eftersom han inte var vid sina sinnens fulla bruk – framstår inte heller som trovärdiga, enligt hovrätten.

Sammantaget föreligger det enligt hovrättens mening inget rimligt tvivel om att det skulle vara någon annan som skrivit och publicerat inlägget. Den 71-årige mannen döms därför för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 40 dagsböter om 70 kronor.

Två ledamöter – däribland lagmannen – ville dock fastställa tingsrättens beslut och fria mannen. (Blendow Lexnova)

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Hetsmotfolkgrupp

Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se