Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Publicerat av Lindahl den 31 mars, 2021

Lindahl vinner Impact Case of the Year

MANAGING IP AWARDS 2021

Lindahl har uppmärksammats för sitt arbete med ett betydelsefullt EU-copyrightmål

Lindahl har fått utmärkelsen Impact Case of the Year för sitt arbete med hyrbilsföretagen Fleetmanager Sweden och Nordisk Biluthyrning i tvisten mot Stim och SAMI, mål C 753/18.

Priset tillkännagavs vid den virtuella ceremonin Managing IP Awards den 30 mars 2021.

EU-domstolens dom i målet Stim och SAMI mot Fleetmanager Sweden och Nordisk Biluthyrning meddelades den 2 april 2020. Domstolen slog fast att hyrbilsföretag med fordon utrustade med radiomottagare inte tillgängliggör musik genom ”överföring till allmänheten” enligt EU-lagstiftningen och att hyrbilsföretag därför inte är skyldiga att erhålla upphovsrättslicens från musikförvaltningsorganisationer.

Upprinnelsen till EU-domstolens dom var att branschförbundet Biluthyrarna Sverige ifrågasatte Stims och SAMI:s fakturor avseende ersättning för den musik som kan framföras i hyrbilars radio. Biluthyrarna väckte därför en negativ fastställelsetalan i Stockholms tingsrätt. Talan ogillades men domen överklagades. Parallellt vandrande ett liknande mål genom tingsrätt och hovrätt i Skåne som ansåg att biluthyrare ska betala upphovsrättslig ersättning till Stim och SAMI. Även den domen överklagades. De bägge målen möttes i HD som valde att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen, något som biluthyrarna hade yrkat redan i underrätt. Biluthyrarna ansåg nämligen att EU-domstolens praxis stödde deras talan. Det visade sig vara en korrekt bedömning.

Advokat Johan Åberg var ombud för de svenska hyrbilsföretagen i målet, som ansåg att hyrbilsföretag varken aktivt eller avsiktligt ger hyrestagare tillgång till musik, något som EU-domstolen höll med om.

 

Chefredaktör Ed Conlon sade:

”Managing IP Awards är de mest prestigefyllda utmärkelserna i IP-världen. Det senaste året har varit särskilt utmanande för alla, och alla årets vinnare förtjänar extra uppmärksamhet för sina prestationer i den tuffa period som har varit.”

 


 

Om Managing IP Awards

Managing IP Awards anses vara den ledande IP-prisutnämningen inom juristbranschen. Varje år samlar forskningsanalytiker in information från tusentals företag, IP-utövare och deras kunder genom intervjuer, e-post och onlineundersökningar.  Programmet är nu inne på sitt sextonde år och omfattar ett brett spektrum av IP-verksamhetsområden och mer än 30 jurisdiktioner.

För att se hela vinnarlistan, se prisutdelningen och få tillgång till mer information om ceremoniprogrammet, gå till ManagingIPAwards.com.


Dela sidan:
Skriv ut: