Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Publicerat av Legal Career den 29 augusti, 2022

Legal i lågkonjunktur – hur ska du som rekryterar jurister tänka?

Det har minst sagt varit ett omvälvande år – och än är det inte slut. Ett krig i Sveriges absoluta närområde och en släpande effekt av pandemiåren verkar nu leda in oss in i en lågkonjunktur med stigande räntor och priser. Hur ska då arbetsgivare tänka kring rekrytering av jurister?

När en kris avlöser en annan kan det kännas svårt att fatta långsiktiga beslut. Men som beslutsfattare gäller det att försöka skapa stabilitet även när omvärlden är i gungning, och i sådana tider blir behovet av kunniga och kompetenta medarbetare ännu större. Att ha ett proaktivt och effektivt legalarbete blir också extra viktigt när det som tidigare kanske avfärdades som avlägsna risker faktiskt börjar realiseras.

Men samtidigt som behovet av juridisk kompetens ökar kan lågkonjunkturen medföra att det blir mer trögrörligt på arbetsmarknaden än tidigare. Så hur ska då företag tänka kring höstens juristrekryteringar? Carl Berg, juristrekryterare och ansvarig för interimstjänster på Legal Career, ser fördelar i att blanda traditionella rekryteringar med inhyrd kompetens.

–  Oavsett om det bara behövs några timmar i månaden eller en heltidslösning finns det många fördelar med en interim bolagsjurist. En vanlig rekrytering kan ta lång tid och det kan vara svårt att hitta rätt kompetens, dessutom kan det finnas frågetecken kring hur länge en viss specialkompetens behövs och hur nästa års lönebudget ser ut. Men det ska inte vara den främsta orsaken till att ta in en konsult, säger Carl.

Han ser också fördelar för den som väljer att börja konsulta. Även om det kan innebära en större osäkerhet att vara inhyrd som konsult och inte vara traditionellt anställd ser marknaden ljus ut för juristkonsulter. Möjligheten att själv välja uppdrag och därigenom bredda sina erfarenheter och kunskaper är några av de många positiva aspekterna av konsultyrket.

– Men det finns såklart en hel del att tänka på, och för den som vill börja konsulta kan det vara bra att vända sig till mer seniora branschkollegor eller till oss som förmedlar uppdrag, det finns en del fällor och fallgropar som är lätt att undvika, menar Carl.

Samtidigt tycker han inte att interimslösningar ska ersätta traditionella rekryteringar.

– Jag ser konsultlösningar som komplement till rekryteringar. För att vi ska få välfungerande och bra legalavdelningar och arbetsplatser behövs långsiktighet, kompetens och förståelse för juristernas roll i bolaget. In house-konsulter ersätter självklart inte heller advokatbyråerna, men är ofta bra på att vara brygga mellan byrå och bolag. Många seniora konsulter har själva varit på båda sidor, och kan bidra med stor erfarenhet som beställare av externa juridiska tjänster.

Legal Career Rekrytering & Interim är specialister på rekryteringar och konsultlösningar inom legal, skatt, compliance och dataskydd. Vill du komma i kontakt med oss? Kontakta Carl på carl.berg@legalcareer.se.

 


Dela sidan:
Skriv ut: