Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Wallenbergarna riktar fokus mot tech-startups i nytt bolag

Nyheter
Publicerad: 2021-06-10 08:55
Invid Blasieholmstorg bakom en oansenlig glasdörr på Arsenalsgatan 8c finns huvudkontoret för Sveriges finansfamilj nummer ett, Wallenberg. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT / samt inlagd pressbild från SEB

Inom Wallenberg Investments kommer en ny investeringsverksamhet etableras med inriktning mot bolag i tidiga faser.
David Sonnek, som i dag är vd för Industrifonden, ska leda den nya investeringsverksamheten som ska fokusera på teknologibolag.

Wallenberg Investments ska etablera en ny investeringsverksamhet  med inriktning mot bolag i tidiga faser. Fokus kommer ligga på unga bolag i Sverige baserade på ny teknologi och vetenskap till exempel inom mjukvara, AI, kvantteknologi, syntetisk biologi och datadriven life-science, områden där Wallenbergstiftelserna har ett starkt nätverk och tillgång till djup kunskap.

Bolagets vd

David Sonnek, som i dag är vd för Industrifonden, ska leda den nya investeringsverksamheten. Han har tidigare bland annat varit ansvarig för venture capital-verksamheten inom SEB och arbetat med R&D, strategi och marknadsföring inom Ericssonkoncernen.   

– Jag är både ödmjuk och inspirerad inför uppgiften att få bygga upp en ny investeringsverksamhet inom Wallenberg Investments där vi kan utveckla arbetet med att identifiera nya teknologier och spännande affärskoncept med potential att långsiktigt bidra med helt nya lösningar och produkter. Det nätverk, den kunskap och respekt som finns för ekosystemet runt Wallenbergstiftelserna och familjen Wallenberg gör att detta uppdrag känns otroligt spännande och unikt, kommenterar David Sonnek, blivande vd för det nya bolaget. 

David Sonnek får ansvar för att bygga upp verksamheten och etablera investeringsstrategi och team med målet att över tid bygga en portfölj av framtidsbolag. Investeringsverksamheten syftar till att bygga bolag långsiktigt.  

Bolagets ordförande

Lars Holm, mångårig investment manager på SEB, blir ordförande i det nya investeringsbolaget och kommer i den rollen stötta David Sonnek i utvecklingen av verksamheten.  
  
– Vi är väldigt nöjda över att vi rekryterat en så erfaren och respekterad investerare som David. Utöver ett långt och starkt track-record inom investeringsverksamhet så har David också ett genuint teknologiintresse och relevant sektorexpertis. Det här är en naturlig utveckling på en långsiktig satsning och vi ser fram emot att utveckla verksamheten över tid. Vi kommer att investera i, äga och utveckla företag, som genom sin avkastning kan bidra till Stiftelsernas övergripande mål att finansiera svensk grundforskning och utbildning. Finansiering av teknologibolag i tidig fas är fortsatt något av en bristvara i Sverige och satsningen överensstämmer därmed också med Stiftelsernas övergripande mål om att verka landsgagneligt, säger Lars Holm, blivande ordförande i det nya bolaget.   

Det nya investeringsbolaget kommer etableras under året och investeringsverksamheten bedöms kunna komma i gång under hösten 2021. 


Dela sidan:
Skriv ut: