Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Volvo planerar att bygga batterifabrik i Mariestads kommun

Nyheter
Publicerad: 2022-08-03 09:53

Volvokoncernen har påbörjat processen att etablera en fabrik för storskalig serieproduktion av battericeller i Sverige. Det framgår av ett pressmeddelande.

Volvokoncernen planerar att bygga en batterifabrik i Sverige och efter en ”omfattande lokaliseringsstudie” har man kommit fram till att Skaraborgsregionen är en ideal plats för fabriken. Det framgår av ett pressmeddelande.

Placering

Den föreslagna siten i Mariestads kommun är belägen nära Volvokoncernens motorfabrik i Skövde. Volvokoncernens forsknings- och utvecklingscenter samt huvudkontor i Göteborg ligger endast två timmar bort. 

– Vi vill leda omställningen till ett fossilfritt transportsystem och har som långsiktigt mål att erbjuda 100 procent fossilfria lösningar till våra kunder. Redan idag ser vi en stor efterfrågan från våra kunder på våra elektriska erbjudanden och vi har en ambition att minst 35 procent av de produkter vi säljer ska vara elektriska vid 2030. Detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda, tillverkade med fossilfri energi, och det är ett naturligt steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella system. Vi vill göra detta tillsammans med partners, och vi börjar resan nu, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef. 

Inväntar godkännanden

Etableringen av produktionssiten är avhängig godkännande från berörda myndigheter. Den slutgiltiga lokaliseringen kommer att beslutas efter offentligt samråd och verksamheten är beroende av miljötillstånd.


Dela sidan:
Skriv ut: