Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Volvo Cars avyttrar sitt innehav i Aurobay till Geely Holding

Nyheter
Publicerad: 2022-11-08 07:32

Med nytt fokus på att bara tillverka elbilar säljer ni Volvo Cars sitt innehav på 33 procent i Aurobay till Geely Holding.

Volvo Cars strategiska inriktning är att enbart tillverka elektriska bilar till år 2030. I linje med dessa strategiska ambitioner avyttrar Volvo Cars sitt innehav på 33 procent i Aurobay till Geely Holding. Det framgår av ett pressmeddelande.

Volvo Cars omvandling

”Avyttringen är ytterligare ett viktigt steg i Volvo Cars omvandling till att bli en helt elektrisk biltillverkare. Det gör också Volvo Cars till den första biltillverkaren att helt lämna medverkan i utvecklingen och tillverkningen av förbränningsmotorer”, skriver Volvo Cars.

– Bilindustrin genomgår snabba förändringar och Volvo Cars är fast beslutna att leda denna omvandling, säger Johan Ekdahl, CFO för Volvo Cars.

– När vi fortsätter att genomföra vår strategi kommer transaktioner som denna att vara ett viktigt komplement till våra framtida investeringar och partnerskap.

Under övergångsperioden till en helt elektrisk framtid kommer Aurobay att förbli en strategisk partner till Volvo Cars och den enda leverantören av drivlinor för hybrider och mildhybrider.

Intäkterna ska användas till omvandlingen

Aurobay bildades som en fristående verksamhet 2021, när Volvo Cars Powertrain Engineering Sweden, inklusive den Skövde-baserade motorfabriken och dess FoU-team, tillsammans med motorfabriken i Kina och andra relevanta tillgångar, knoppades av från Volvo Car Group.

Detaljer kring transaktionens villkor offentliggörs inte. Volvo Cars uppger att intäkterna från avyttringen kommer att användas i Volvo Cars omvandling till ett helt elektriskt företag, bland annat till den nya elmotorproduktionen i Skövde.

Transaktionen förväntas slutföras före årsskiftet 2022, förutsatt att nödvändiga myndighetsgodkännanden har erhållits.


Dela sidan:
Skriv ut: