Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Vi känner oss starka inför hösten – rekryterar för fullt”

Nyheter
Publicerad: 2020-07-31 13:45

Vid årsskiftet gjorde advokatbyrån MAQS en nystart i Stockholm.
Till det nya kontoret rekryterades flera nya delägare.
En av dessa är patentprocesspecialisten Wendela Hårdemark som tidigare arbetat på bland annat Vinge.
Nu är hon chef för kontoret i Stockholm.

Vad lockade dig att lämna Vinge och gå till MAQS?
– Jag trivdes oerhört bra på Vinge, som ju är en av Sveriges absolut bästa advokatbyråer, och sökte mig inte därifrån. Av en tillfällighet fick jag erbjudandet att vara en del i utvecklingen av MAQS Stockholmskontor vilket gjorde mig nyfiken. MAQS var starkt etablerat i Göteborg, med över hundra medarbetare, och hade även kontor i Malmö samt styrkan att kunna utveckla kontor i Stockholm och Sundsvall samtidigt.

”Det var inte fråga om att skapa något helt nytt och självständigt.”

– Jag såg att jag skulle få en möjlighet att bredda min kunskap inom att driva advokatbyrå med allt vad det innebär samtidigt som jag gavs utrymme att fördjupa mig inom tvistlösning med inriktning mot immaterialrätt. Det höga engagemanget från kollegorna på de olika kontoren var även en starkt bidragande anledning till att jag gick från övervägande till beslut.
– Det var inte fråga om att skapa något helt nytt och självständigt. Stockholmskontoret bedrev redan verksamhet inriktad mot digital business och transaktioner.


– Jag och mina övriga delägarkollegor i Stockholm, Anna Eidvall, Martin Folke och Olof Wetterling, med våra olika bakgrunder och kompetenser handplockades för att komplettera varandra samt MAQS erbjudande i stort. Anna är specialiserad på dataskydd och regelefterlevnad, Martin på M&A inom VC och start-up/scale up och Olof inom bank och finans. På så sätt är vi nu en viktig del i byråns nationella organisation och kan samtidigt utnyttja våra systerkontor på motsvarande sätt när vi återskapar MAQS självklara plats i Stockholm.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan att företräda Vinge och MAQS?
– Jag upplever inte att de är särskilt stora. Den kanske främsta skillnaden för mig på ett personligt plan är att jag nu får större insyn i byråns samtliga rätts- och branschområden.  Jag är också i större utsträckning en del i bolagets affärsutveckling. Det är oerhört lärorikt och nyttigt att ha förståelse för en klients alla kommersiella ställningstaganden och inte enbart det område där jag själv arbetar, säger Wendela Hårdemark.

”Första halvåret har flugit förbi.”

Hur skulle du beskriva det första halvåret för det nya kontoret?
– Det har såklart varit ett mycket speciellt första halvår. Vi har arbetat på distans stora delar av tiden och har företrädesvis använt digitala sätt att träffa kollegor och klienter för att minska smittspridning. Det har gått över all förväntan bra. Vi har även hittat nya lösningar för diskussion och samarbete vilket är lovande inför framtiden. Första halvåret har flugit förbi. Trots en ovanlig start känner vi oss starka inför hösten och har rekryteringsprocesser igång för fullt.

Vilka är de viktigaste utmaningarna framöver i branschen?
– Advokatbranschen måste våga utnyttja de digitala verktyg som idag finns för att klara av fortsatt distansarbete men också ackvirering. Särskilt utmanande är det nog att våga lita på att även kreativt samarbete kan fungera digitalt, något som andra branscher redan utnyttjar. Men det här är ju inte okomplicerat eftersom advokater har ett särskilt ansvar att säkerställa att sekretessen kan upprätthållas.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.