Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Vi har inte mörkat bortfallet i vår ADHD-studie, Lars Lundström”

Debatt
Publicerad: 2013-10-31 10:48

REPLIK – Maija Konstenius, Med. dr. och psykolog vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet

 

2013-10-14 skrev Dagens Juridik en artikel om en forskningsstudie från Karolinska institutet.

Forskningsresultaten visar att personer med ADHD som också har till exempel ett amfetaminberoende kan uppnå effekt av behandling med ADHD-läkemedel om läkemedlet ges i högre dos än annars. Tidigare har det visat sig att till exempel missbrukare sällan får önskad effekt när läkemedlen ges i ”normal” dos.

2103-10-21 skrev Lars Lundström, fil. dr i psykologi, en debattartikel i Dagens Juridik där han angrep studien från KI.

Lars Lundströms debattartikel bemöts här av forskarna bakom studien.

=====


Personer med narkotikamissbruk och kriminell livsstil har ofta en låg grad av följsamhet i behandling, och många uteblir från planerade återbesök.

I vår studie har vi därför undersökt effekten av ett integrerat behandlingsprogram med medicinering (med placebokontroll) och psykosocial behandling för fängelsedömda personer med amfetaminberoende och ADHD under deras frivårdsplacering.

Bortfallet är, som i alla studier av denna grupp, betydande. I sitt debattinlägg låter Lars Lundström emellertid påskina att vi mörkat bortfallet i vår studie.

Den intresserade läsaren kan själv testa sanningshalten i detta påstående genom att läsa avhandlingen, som finns tillgänglig via Karolinska Institutets hemsida.

Man kan också läsa artikeln som, efter att ha granskats av flera oberoende forskare, accepterats för publikation i den vetenskapliga tidskriften Addictio.

Kvarstannandet i studien presenteras tydligt i bägge dessa källor och styrkor och svagheter i studien diskuteras mer utförligt än vad som låter sig göras i ett debattinlägg.

 

 

Foto:TT

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: