Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Vart tredje svenskt exportföretag räknar med uppsägningar

Nyheter
Publicerad: 2020-05-20 07:22
Containrar i Göteborgs hamn. Foto: Adam Ihse / TT /

Vart tredje svenskt exportföretag räknar med att minska antalet anställda i Sverige det närmaste halvåret, visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit.

Det statliga bolaget Svensk Exportkredit (SEK) märker att exportindustrin drabbas hårt av coronakrisen.

– 1,5 miljoner svenskar arbetar i exportsektorn. För att rädda jobben är det oerhört viktigt att vi ger exportföretagen god tillgång till finansiering så att de klarar sig igenom krisen, säger Catharina Henriksson, ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Det kan bli ännu värre

Vart tredje stort svenskt exportföretag, 30 procent, räknar med att minska antalet anställda i Sverige under det kommande halvåret.

– Att vart tredje exportföretag räknar med uppsägningar är illa nog, men vi ser en risk att det kan bli ännu värre eftersom ekonomin utvecklas sämre än väntat. Coronapandemin slår hårt mot exportnäringen och kraftfulla insatser från regeringen är avgörande för många företag, säger Catharina Henriksson.

Främst i Sverige

Det är främst i Sverige exportföretagen planerar att dra ner. Bara ett av tio, 11 procent, räknar med uppsägningar utomlands under det kommande halvåret. Dock tror företagen på minskade nyrekryteringar utomlands. I höstas planerade 26 procent av företagen att öka antalet anställda utomlands, en andel som nu har sjunkit till 7 procent.

– Läget är oerhört allvarligt, men när ekonomin vänder kan den gröna omställningen ta fart. Att finansiera klimatsmart teknik och hållbara lösningar är en viktig del av regeringens uppdrag till SEK och kommer i sin tur troligtvis att leda till ökad hållbar export, säger Catharina Henriksson.

Exportkreditbarometern genomförs två gånger om året. Vårens fullständiga rapport presenteras i slutet av maj.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.