Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Värmlands tingsrätt rättar eget felbeslut – uppmärksammad tredskodom inhiberas

Nyheter
Publicerad: 2023-01-16 09:32
Robin Dahlén och advokaten Stefan Liliebäck. Foto: Tommy Pedersen / TT

Värmlands tingsrätt ändrar sitt eget beslut och bestämmer att en uppmärksammad tredskodom mellan Robin Dahlén och Arvika kommun ska inhiberas.
I ett färskt beslut skriver tingsrätten att en verkställighet av domen som ännu inte vunnit laga kraft kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för framförallt Robin Dahlén.

I höstas meddelade Värmlands tingsrätt tredskodom i ett mål mellan Robin Dahlén, en av de bröder som tidigare anklagats för att ha orsakat fyraårige Kevins död, och Arvika kommun. Detta sedan kommunen, enligt tingsrätten, inte svarat på stämningen i tid.

Kommunen hävdade dock att man visst hade svarat på stämningen i rätt tid – och när tingsrätten gick igenom sitt eget system upptäckte man att kommunens svar hade missats. När en rådman vid tingsrätten samrått med kommunen kom svaromålet att läggas in som en begäran om återvinning i ett nytt mål.

Robin Dahlén har dock ifrågasatt om återvinningen sökts på rätt sätt samt även vänt sig till Kronofogden och ansökt om verkställighet av tredskodomen, vilket skulle innebära att han får de tre miljonerna han krävt av kommunen utbetalda.

Rättar sitt eget beslut

Arvika kommun har å sin sida ansökt om så kallad inhibition av tredskodomen, vilken tingsrätten i början av året beslutade att avvisa.

I helgen, den 15 januari, konstaterade tingsrätten dock att begått ett misstag när man avvisade ansökan om inhibition – utan att ha prövat den i sak. I det färska beslutet skriver tingsrätten:

En verkställighet av tredskodomen i detta skede när tredskodomen ännu inte vunnit laga kraft kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för båda parter men framförallt för Robin Dalén som riskerar en mycket betungande återbetalningsskyldighet för det fall att tredskodomen vid en slutlig prövning skulle komma att ändras. Det finns därför skäl att med stöd av 3 kap 5 § utsökningsbalken besluta om inhibition av tredskodomen”.


Dela sidan:
Skriv ut: