Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Varannan anställd i Sverige vittnar om mutor i företaget

Nyheter
Publicerad: 2023-01-25 08:45
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix NORGE / SCANPIX /

Oetiskt beteende finns överallt i näringslivet. Det konstaterar complianceexperten Anna Romberg som DI talat med.

– Därför är det så viktigt att inte förenkla frågan och tänka att ‘det är sådant som finns i bolag som Telia och Ericsson, det finns inte hos oss’. Om man inte vet om de här problemen på hög nivå i bolagen, då ska man vara orolig. För de finns. Det är naivt att tro att det finns något enda bolag som är perfekt, säger hon till Dagens Industri.

Varannan svensk anställd vittnar om att det förekommer mutor i det egna företaget.

Hälften av de anställda har bevittnat oegentligheter

Det visar Nordic Business Ethics Survey 2022, som Anna Romberg ansvarat för. Undersökningen har besvarats av 5.000 personer och visar att majoriteten av de anställda i svenska och nordiska företag har bevittnat etiska oegentligheter, även väldigt allvarliga sådana. 

I fjol var det tredje året som man genomförde Nordic Business Ethics Survey, enligt DI.

Av undersökningen framgår det alltså att 50 procent av alla anställda i svenska företag som besvarat studien säger att de under det senaste året åtminstone en gång i det egna företaget observerat att det getts, betts om eller tagits emot mutor.

Hälften av alla anställda har även observerat sexuella trakasserier och 58 procent har observerat stölder inom företaget och hela 66 procent diskriminering och mobbning. Det är bara några av resultaten från studien.

Yngre mer benägna att lyfta upp fel

Anna Romberg ser dock vissa ljuspunkter i utvecklingen. 

– Under de senaste ett till två åren har vi blivit mycket bättre på att identifiera och även rapportera oegentligheter. Tidigare var det mer så att vi hittade dem, men sedan var vi tysta och vågade inte ta upp dem. I senaste rapporten såg vi en markant skillnad. Yngre generationer är mycket mer benägna att tycka att något är fel och även lyfta upp det, säger Anna Romberg till Dagens Industri.


Dela sidan:
Skriv ut: