Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Var tionde svensk har utsatts för hatbrott enligt undersökning

Nyheter
Publicerad: 2020-09-07 13:15
Foto: Henrik Montgomery / TT

En av tio svenskar har blivit utsatt för ett hatbrott enligt en undersökning från analys- och undersökningsföretaget Novus – men långt ifrån alla anmäler.
– Vi vill öka kunskapen om hatbrott och nå de utsatta, säger Eva Sund på nationella operativa avdelningen.

Eva Sunde beskriver siffrorna som ”enormt stora”, men säger att de inte återspeglas i anmälningsstatistiken.

I ett projekt, Swevic, jobbar polisen nu tillsammans med Brottsofferjouren, för att öka kunskapen om vad ett hatbrott är, och för att få de som utsätts att kontakta polisen eller Brottsofferjouren.

Misstro mot polisen

Eva Sund har jobbat mot hatbrott sedan 2015 och är polisens projektledare för Swevic:
– Det finns en viss misstro till polisen och andra myndigheter från dem som utsätts för hatbrott. Om vi använder oss av en nationellt täckande frivilligorganisation som en brygga mellan polisen och de utsatta kan vi nå fler och få fler att anmäla.

– Många som ringer till oss vet inte ifall de har utsatts för brott eller inte, och har heller inte gjort någon polisanmälan. Det finns också vittnen som hör av sig som inte vågar kontakta polisen eller som inte vet hur de ska gå tillväga, säger Cornelia Johansson, Brottsofferjouren Sverige, som också är projektledare i Swevic.

Kampanj i sociala medier

Under september månad genomför Swevic en kampanj i sociala medier som riktar sig till lite yngre hatbrottsutsatta målgrupper. Budskapet är: ”kom till oss, vi stöttar dig”.

– Genom kampanjen vill vi få Brottsofferjouren mer kända hos allmänheten; att de finns där för att stötta brottsoffer genom hela processen, säger Eva Sund.

Inom projektet utför man också kompetenshöjande konferenser i regionerna, för att polisen och Brottsofferjouren i sin tur ska bli bättre att nå ut till de brottsutsatta. Man har också tagit fram en webutbildning.

– Vi har även genomfört öppna föreläsningar om rasism och frågor kring hbtq+ för att öka kulturkompetensen inom båda organisationerna, säger projektkoordinator Amal Ahmed, utvecklingscentrum Stockholm på nationella operativa avdelningen.

VIsa respekt

– Det är lättare att erbjuda ett bra stöd om man har förståelse för varifrån en människa kommer och generell kunskap om personens grupp, historia och utsatthet. Kulturkompetens har ju mycket att göra med att visa respekt och att man är intresserad och påläst och då blir det lättare för den brottsutsatta att öppna sig. Jag tror att båda våra organisationer behöver bli bättre på det, säger Cornelia Johansson.

– Personer som blivit utsatta för hatbrott är extra känsliga och har antagligen levt med den här utsattheten länge. När de väl tar sig till polisen för att göra en anmälan är det jätteviktigt att vi ställer rätt frågor och inte diskriminerar, annars kommer de aldrig tillbaka, säger Eva Sund.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.