Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Våldtäktsfriad döms till fängelse – ”tydligt att hon inte ville ha sex”

Nyheter
Publicerad: 2019-11-26 13:44
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix / TT

Hovrätten river upp den friande domen och dömer en man i 20-årsåldern till fängelse för att ha våldtagit en kvinna som han fått kontakt med via dejtingappen Tinder.
Enligt hovrätten har kvinnan visat tydligt att hon inte ville ha sex.
Mannens förklaring att kvinnan samtyckt men i efterhand ”ångrat sig” får samtidigt inget stöd av utredningen.

En man i 20-årsåldern åtalades i Göteborgs tingsrätt för våldtäkt efter en händelse i Göteborg i mars 2019. Mannen hade sedan en tid tillbaka haft kontakt med en kvinna via dejtingappen Tinder och de hade också träffats en gång på ett uteställe. Parterna hade efter det bestämt att de någon dag senare skulle sova tillsammans, dock inte för att ha sex utan bara för att ”gosa och mysa”. Mannen hade också sovit över hos kvinnan, men efteråt gick uppgifterna isär kring vad som hänt.

”Blev hyschad”

Enligt kvinnan hade hon tagit bort hans hand och sagt nej när mannen ”börjat söka med fingrarna mot hennes kön”. Mannen hade dock fortsatt och genomfört ett samlag med henne. Efter detta hade kvinnan gått upp och tvättat av sig och sedan somnat i sängen. Hon hade senare vaknat av att mannen på nytt hade samlag med henne och försökte då ”bara koppla bort vad som skedde”. Vid det första tillfället hade kvinnan uttryckligen sagt nej, men bara blivit ”hyschad” av mannen, uppgav hon.

Mannen bekräftade att parterna hade varit överens om att inte ha sex och uppgav att han därför hade blivit förvånad när kvinnan började smekas. Han tolkade dock kvinnans agerande som att hon ändrat sig och ”önskade mer gemensam beröring”. Under natten hade de också två frivilliga samlag, uppgav mannen. Efteråt hade stämningen varit ”helt normal” och mannen hade under samlagen varit helt övertygad om att kvinnan deltog av fri vilja, uppgav han.

Bad om ursäkt

Bland åklagarens bevisning fanns utdrag från parternas konversation på Tinder där det dels framgår att kvinnan i förväg gjort klart att hon inte ville ha sex med mannen, dels att mannen bett om ursäkt när kvinnan några dagar senare hävdat att han haft sex med henne mot hennes vilja. Ursäkten har dock mannen förklarat med att han bad bett om ursäkt för att de haft sex trots att kvinnan ursprungligen inte tänkt det.

Tingsrätten ansåg att kvinnans redogörelse framstod som ”alltigenom tillförlitlig” och att de reaktioner inför personer i hennes närhet framstod som ”adekvata” i förhållande till våldtäktsanklagelsen. Det var därmed styrkt att det ”objektivt sett varit fråga om våldtäkt”.

Friades i tingsrätten

Domstolen noterade samtidigt bland annat att kvinnan ”hjälpt till” och lyft upp sina armar när mannen klätt av henne och att parterna frivilligt smekt och kysst varandra i sängen. Kvinnan hade efter det första samlaget också gått tillbaka och lagt sig i sängen med mannen, ”utan att varken med ord eller handling visa att det som hänt inte varit acceptabelt”. Kvinnan hade inledningsvis inte heller velat polisanmäla händelsen, utan gjort detta först tre dagar senare efter samtal med personer i sin omgivning.

Hovrätten för Västra Sverige

Tingsrättens slutsats blev att mannen inte kunde anses ha handlat uppsåtligt, även om han måste ha insett att det fanns ”en risk för att agerandet inte var frivilligt”. Åklagaren hade bara åtalat för uppsåtligt brott och mannen friades därför helt.

Justerade gärningsbeskrivningen

I hovrätten har åklagaren justerat gärningsbeskrivningen och framställt ett alternativt ansvarsyrkande för oaktsam våldtäkt.

Hovrätten för Västra Sverige går dock på åklagarens huvudlinje och fäller nu mannen för uppsåtlig våldtäkt.

Domstolen delar tingsrättens bedömning avseende kvinnans trovärdighet, och betonar bland annat att hon – trots att de inte har haft någon närmare relation – har känt ett behov av att berätta om våldtäkten för sin chef, för att förklara varför hon inte kunnat arbeta. Hon har också berättat sammanhängande utan motsägelser och på ett ”återhållsamt sätt”.

Hovrätten anser också att kvinnans version, till skillnad från mannens, vinner starkt stöd av den övriga utredningen. Domstolen pekar bland annat på att kvinnans kraftiga reaktion efter händelsen är svår att förena med mannens förklaring – nämligen att hon efter samlagen har ”ångrat sig”. Rätten beaktar också bland annat kvinnans konsekventa uppgifter till bland annat kurator, chef och vänner – och ett läkarutlåtande som anger att en skada som kvinnan haft i underlivet sannolikt inte har uppkommit genom frivilligt sex.

Handlat med uppsåt

Mannen har använt våld mot kvinnan och betingat henne, trots att hon sa nej och försökte trycka undan honom – och trots att hon redan sedan tidigare gjort klart att hon inte ville ha sex. Kvinnan har bekräftat att hon lyft sina händer så att mannen kunnat ta av henne tröjan – men förklarat detta med att tröjan ”knakade” och att hon velat undvika att den gick sönder. Detta påverkar enligt hovrätten inte heller uppsåtsbedömningen eftersom kvinnan ”så tydligt visat att hon inte ville ha sex”. Vid det andra samlaget måste mannen också ha insett att det fanns en hög risk för att kvinnan inte deltog frivilligt – men varit likgiltig inför avsaknaden av samtycke.

Hovrätten anser därmed att mannen har handlat med uppsåt och att han har gjort sig skyldig till våldtäkt. De båda samlagen kan dock ha varit så nära varandra i tid att det saknas anledning att se dem som två separata gärningar. Mannen döms därför för ett fall av våldtäkt.

Använt visst våld

Påföljden bestäms till två och ett halvt års fängelse och mannen åläggs även att betala närmare 140 000 kronor i skadestånd till kvinnan. I påföljdsbestämningen betonar hovrätten bland annat att det har handlat om två samlag och att mannen har använt ”visst våld”.


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se