Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Våldtäkt på efterfest inte bevisad – kan ha deltagit frivilligt

Nyheter
Publicerad: 2019-09-25 08:54
Foto Martina Holmberg / TT

Hovrätten för Västra Sverige fastställer den friande domen för en 59-årig man som åtalats för att i december 2018 på en efterfest i sin lägenhet ha våldtagit en yngre kvinna.
Det stöd som kvinnans egen berättelse ger för åtalet är enligt hovrätten ”inte särskilt starkt” och den övriga bevisningen är inte heller tillräcklig för att slå fast att kvinnan inte deltagit frivilligt.

En idag 59-årig man åtalades i Uddevalla tingsrätt för våldtäkt efter en händelse i hans lägenhet i ett västsvenskt samhälle en sen kväll i december 2018. Ett flertal personer som befunnit sig på samma uteställe hade hamnat hemma hos mannen efter att utestället fått utrymmas på grund av brandlarm. Bland dem fanns en kvinna, som kände mannen helt ytligt sedan tidigare. Alla i lägenheten drack alkohol och i slutet av efterfesten har mannen och kvinnan kommit att befinna sig tillsammans inne på lägenhetens toalett.

Minnesluckor

Kvinnan har sagt sig ha en minnesbild av hur hon gick på toaletten för att kissa, men att nästa minnesbild är hur hon ligger på det kalla badrumsgolvet, samtidigt som någon klätt av henne och berör hennes underliv. Någon har kort därefter bankat på toalettdörren och kvinnan har först då kunnat se att det är 59-åringen som befunnit sig inne på toaletten med henne. Kvinnan har uppgett att hon aldrig skulle ha gjort något sexuellt med mannen, eftersom han är klart äldre än hon och eftersom hon vid tillfället var intresserad av en kollega.

Hävdar frivillighet

Mannen har dock beskrivit ett händelseförlopp där kvinnan vinkat till sig honom från toalettdörren för att sedan dra in honom där och kyssa honom. Kvinnan ska sedan ha initierat ett händelseförlopp där de båda två smekt varandra. Hon ska sedan ha velat ha samlag med mannen, men det har inte gått eftersom han har varit för berusad. Parterna har då istället klätt på sig och lämnat toaletten.

Tingsrätten konstaterade att det i och för sig kunde bero på berusning, men noterade ett flertal brister i kvinnans berättelse – bland annat att hon inte har något minne av hur den sexuella handlingen inleddes. Flera vittnen har noterat att kvinnan varit upprörd när hon kommit ut från toaletten, men vittnena har inte fått intrycket att kvinnan utsatts för ett övergrepp. De poliser som kvinnan träffat något senare har samtidigt varit osäkra på vilka slutsatser som kunde dras av kvinnans ”knapphändiga uppgifter”. Det finns även vittnesuppgifter som är motstridiga med kvinnans uppgifter kring andra saker, som orsaken till att hon och en väninna hamnade hemma hos mannen.

Ogillades i tingsrätten

Tingsrättens samlade bedömning blev att åklagaren inte hade lyckats bevisa att sitt påstående om att mannen våldtagit kvinnan utan att åtalet skulle ogillas.

Platsen för de sexuella aktiviteterna, att det är ”viss åldersskillnad” mellan mannen och kvinnan och att det inte tidigare förekommit något flirtande dem emellan gav enligt tingsrätten ”inget nämnvärt stöd för åklagarens talan”. Detsamma gällde vissa blåmärken som kvinnan haft efter händelsen, eftersom det är osäkert när och hur de uppkommit.

Handlingen bevisad

Kvinnan, som vid provtagning på sjukhus haft 1,5 promille alkohol i blodet, ansågs i och för sig ha varit påtagligt berusad – men inte så berusad att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation i våldtäktsbestämmelsens mening. Vittnesuppgifterna i målet talar nämligen för att kvinnan ”haft förmåga att uppfatta och agera rationellt i förhållande till andra personers handlande”.

Åklagaren drev målet vidare men Hovrätten för Västra Sverige går nu på samma linje som underinstansen och fastställer den friande domen.

Den sexuella handlingen som sådan är i och för sig bevisad. Åklagarens bevisning kring att kvinnans deltagande inte har varit frivilligt är dock inte tillräcklig, enligt domstolen.

”Räcker inte”

Kvinnans egen berättelse ger enligt hovrätten ”ett visst, men inte särskilt starkt, stöd för åklagarens påstående” – något som gör att det krävs starkt stöd i den övriga utredningen för att kunna fälla mannen. Hovrätten noterar här att kvinnan fått någon form av anfall på väg till sjukhuset som gjort att poliserna har tvingats hålla fast henne för att hon inte skulle skada sig själv. Kvinnans blåmärken kan mycket väl ha uppkommit vid detta tillfälle och det enda egentliga stödet för åtalet är att vittnen märkt att kvinnan varit upprörd när hon kommit ut från toaletten.

Detta räcker inte för att våldtäktspåståendet ska vara ställt utom rimligt tvivel och den friande domen ska därför fastställas. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se