Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Vågar man väcka den domare som sover – medan ett mål pågår rörande ens klient?”

Krönikor
Publicerad: 2012-06-14 10:25
Anne Svensson

Av Anne Svensson, Stance Juristbyrå

 

För en tid sedan var jag på muntlig förhandling. LPT. Fråga om psykiatrisk tvångsvård; mycket ingripande åtgärder mot utsatt enskild. Förhandlingstid 30 minuter.

Efter en del av förhandlingstiden – cirka 10 minuter – redogör jag i korta drag för min klients inställning till tvång. Ganska viktig information, anser jag. Men när jag blickar upp ser jag plötsligt att en av nämndemännen, en medelålders man, har slumrat till! 

Jag stannar upp, han vaknar till, jag fortsätter. För att en kort stund senare se samma sak upprepas på nytt, samma nämndeman.

Detta är naturligtvis inte den första förhandling där jag möter Den Slumrande Domaren. Inget häpnadsväckande inslag som jurist. Egentligen inskolades jag redan under studietiden inför mötet med Den Slumrande Domaren.

Under rättegångsspelen i processdelen förklarade läraren skämtsamt att rättens ledamöter somnar då och då, och själv hade han redan som notarie råkat slumra till, varpå de flesta av oss blivande jurister fnissade, liksom förstående. 

Vanligt förekommande och kanske inte någon större grej, okej. Men ändå, vid närmare eftertanke – egentligen inte särskilt acceptabelt. 

Om förhandlingar är i sådan grad uttröttande, då kanske det är dags att fundera över något alternativt system – en liten diskret vibrationsväckare under bordet? Eller kanske fler pauser under förhandlingen? Eller andra – mer utvilade ledamöter? 

För en del av själva poängen med en muntlig förhandling är ju just att visa den enskilde att en rättssäker prövning sker – att tryggt invagga den enskilde i tilltro till den rättsliga process som hon eller han är huvudpersonen i – och den bilden ruckas onekligen av Den Slumrande Domaren. 

Och för mig, som enskild jurist, kvarstår den något pinsamma frågan; så vad gör man då när det händer? Vågar man väcka den domare som sover, medan ett mål pågår rörande ens klient? Eller ska man hoppas på att klienten inte upptäcker detta oerhört pinsamma inslag? 

Svaret är naturligtvis att domaren måste väckas! Gärna trevligt och diskret. Men hur? 

 

 

Anne Svensson

 anne.svensson@stance.se
Dela sidan:
Skriv ut:

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se