Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Utskottet positivt till krav på förarbevis för vattenskoter

Nyheter
Publicerad: 2021-06-11 10:00
Foto: Britta Pedersen/TT

Det ska krävas förarbevis för att få framföra vattenskoter från och med nästa sommar.
Det anser trafikutskottet som ställer sig bakom regeringens förslag.
Flera av riksdagspartierna har dock invändningar mot de förslag som utskottet föreslår.

Enligt regeringens förslag ska det införas ett krav på ett förarbevis för den som vill framföra en vattenskoter från och med 1 maj nästa år. Förarbeviset ska kunna tas av den som fyllt femton.
Det föreslås också att den som innehar ett förarbevis ska kunna fråntas detta om denne gör sig skyldig till förseelser som sjöfylleri eller brott mot sjöfartsregler. Tillstånd, tillsyn och utfärdande av bevisen föreslås av regeringen hanteras av Transportstyrelsen.

Detta ställer sig nu riksdagens trafikutskott bakom och föreslår att riksdagen säger ja till förslaget. Utskottet kommer dock med tre uppmaningar till riksdagen om, bland annat, införande av ett teknikneutralt förarbevis.   

Flera partier reserverar sig

Flera av riksdagspartierna reserverar sig dock mot utskottets förslag. KD vill att ikraftträdandet av lagen ska ske först i september nästa år så att personer i norra Sverige ska ha samma utbildningsmöjligheter. Moderaterna vill se en utvärdering av reformen efter ett år och SD vill att det ska ingå övningskörning i utbildningen för förarbeviset.


Dela sidan:
Skriv ut: