Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Utredningen om Lars Vilks dödskrasch nedlagd

Nyheter
Publicerad: 2022-06-15 13:16
Foto: Johan Nilsson / TT /

Efter åtta månaders utredning beslutade åklagare i dag att lägga ner förundersökningen avseende den bilolycka där den kontroversielle konstnären Lars Vilks och två poliser omkom.
Enligt utredningen finns inga bevis för att något brott begåtts.

Det var den tredje oktober förra året som den bil Lars Vilks och två poliser färdades i kolliderade med en lastbil i mötande körfält utanför Markaryd. .

”Tragisk olycka”

I dag, onsdag, har åklagaren beslutat att lägga ned utredningen, som visar att inget brott har begåtts.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts. Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

Förutom åklagarens utredning har polisen bedrivit en förundersökning om mord, eftersom det fanns en skyddsperson med en hotbild i polisbilen. Också den förundersökningen lades i dag ned. Utredningen visar att det var en olycka och därmed att det inte finns någon grund för misstanke om mord.

”Inget brott har begåtts”

Chefsåklagare Per Nichols har i sin förundersökning utrett tre brottsmisstankar i ärendet; grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

– Jag har utrett om ett brott har begåtts i samband med olyckan eftersom det i polisbilen satt poliser och en person som de var satta att skydda. Den omfattande utredningen visar nu att inget brott har begåtts, säger Per Nichols.


Dela sidan:
Skriv ut: