Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Utpressade familj på kvarts miljon för påstådda knarkskulder

Nyheter
Publicerad: 2023-01-25 11:26
Foto: Tullverket

En 29-årig man hotade till sig en kvarts miljon från en familj – sedan sonen haft en knarkskuld på 10 000 kronor.
Nu döms han till ett års fängelse för utpressning i hovrätten.

Den 29-årige mannen åtalades för att ha hotat till sig 250 000 kronor från en familj under våren 2021. Bakgrunden var att en av familjens söner hade haft någon form av knarkskuld till mannen, eller personer i dennes närhet, som han drev in från familjen.

Mamman tog lån på kvarts miljon

I förhör vid tingsrätten berättade sonen att han getts tillåtelse att ”hämta” narkotika på diverse gömställen under hösten 2020. Plötsligt en dag hörde 29-åringen av sig till honom och sade att det saknades narkotika varför han sonen och hans bror var tvungna att betala 10 000 kronor för den narkotika som saknades. I samband med detta lärde han känna 29-åringen som då bland annat berättade vad ”de” brukade göra med personer som inte betalade sina skulder. Det handlade bland annat om bombtillverkning och sonen uppfattade det som att ”de” var ett kriminellt nätverk.

Eftersom han hade betalat tillbaka skulden fick han tillåtelse att fortsätta ta narkotika från gömställena – och en ny skuld på cirka 10 000 kronor uppstod. När 29-åringen framförde sitt återkrav rörde det sig dock om en kvarts miljon som skulle betalas omgående. Enligt 29-åringen skulle sonen och hans familj ”ligga jävligt pyrt till” om de inte betalade.

Han tog därför beslutet att berätta för resten av familjen och fick i samband med detta ett meddelande från 29-åringen om att ”de” var på väg hem till familjen. Eftersom han var rädd kontaktade han inte Polisen utan hans mamma tog ett lån på 250 000 kronor som sedan kom att betalas till 29-åringen i olika delar.

Döms till ett års fängelse

29-åringen uppgav å sin sida att han lånat ut pengar till sonen för att betala för en knarkskuld han hade till ”fel killar”. Enligt 29-åringen hade sonen lånat 50 000 kronor och sedan betalat tillbaka 100 000 kronor som han sagt att han fått låna av sin pappa. 29-åringen nekade till att han haft något som helst möte med 29-åringen, dennes bror och pappa – vilket sonen uppgett inträffat.

Tingsrätten ansåg dock att samtliga familjemedlemmar lämnat trovärdiga berättelser och slog fast att deras utsagor skulle läggas till grund för bedömningen. Genom deras uppgifter var det därmed styrkt att 29-åringen förmått familjen att ta ett lån på en kvarts miljon och sedan lämnat över pengarna till 29-åringen eller någon annan okänd. Det stod, enligt tingsrätten, också klart att någon legal fordran inte fanns.

Enligt tingsrätten rörde det sig visserligen om allvarliga hot som riktats mot familjen och en ”betydande vinning” för 29-åringen, men vid en sammantagen bedömning ansågs att brottet skulle rubriceras som utpressning av normalgraden. Straffet bestämdes till ett års fängelse.

Domen överklagades till hovrätten – som nu fastställer tingsrättens dom.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
UtpressningSveahovrätt

Dela sidan:
Skriv ut: