Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Utmanaren Winefinder får rätt mot Systembolaget

Nyheter
Publicerad: 2022-06-15 07:39
Foto Leif R Jansson / SCANPIX

Winefinder kan fortsätta med sin verksamhet i enlighet med svensk alkohollagstiftning och gällande EU-rätt. Det har Patent-och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt kommit fram till.

Patent-och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt gör motsatt bedömning mot Patent-och marknadsdomstolens domslut från 2020. Därmed är det klart att Winefinder kan fortsätta med sin verksamhet i enlighet med svensk alkohollagstiftning och gällande EU-rätt. Det framgår av ett pressmeddelande från Winefinder.

– Vi är otroligt glada att PMÖD nu äntligen konstaterat att den e-handel med kvalitetsvin som Winefinder bedrivit sedan 2007 överensstämmer med svensk lag och gällande EU-rätt. Utfallet var väntat och vi uppfattar att det förstärker det rådande rättsläget, säger Winefinders huvudägare och styrelseordförande Alex Tengvall. 

Det var 2019 som Systembolaget valde att stämma Winefinder vid Patent-och marknadsdomstolen och uppgav att Winefinder inte lagligen skulle kunna marknadsföra sin verksamhet och erbjuda leverans av sålda viner till svenska konsumenter genom oberoendetransportörer. Enligt Systembolaget var Winefinder verksamhet otillåten enligt gällande alkohollagstiftning i Sverige, något som Patent- och marknadsdomstolen instämde i. 

Överklagade

Winefinder överklagade domen och nu har Patent- och marknadsöverdomstolen, nästa högre instans, konstaterat att Winefinders verksamhet överensstämmer med gällande lagstiftning både i Sverige och inom EU.

I domen skriver PMÖD att ”Patent-och marknadsöverdomstolen finner därför att Winefinder ApS inte, på sätt som påståtts av Systembolaget, kan anses ha bedrivit olaglig detaljhandel i Sverige på grund av den leverans som skett av alkoholdryckerna till konsument i Sverige.”

– Vi har hela tiden varit övertygade om att det vi har gjort är by the book och enligt alla gällande lagar och förordningar, både inom Sverige och EU. Nu får vi, ännu en gång, svart på vitt att distanshandel med vin är lagligt enligt de lagar som gäller inom Sverige och EU. Förhoppningsvis kommer Systembolaget nu att fokusera på ett mer effektivt sätt att minska de negativa effekterna av alkoholkonsumtionen genom att exempelvis minska försäljningen av bag-in-box-viner, säger Alex Tengvall.

Konsekvenser för en hel bransch

Enligt Winefinder får domen också ”stora konsekvenser för en hel bransch, eftersom Systembolagets synsätt och talan hade inneburit att så gott som all distansförsäljning av alkohol till kvalitetsmedvetna vinkonsumenter i Sverige hade blivit omöjlig”. 

– På många sätt har vi fått ta smällen för alla som jobbar med distanshandel av vin till konsumenter i Sverige i de här två prövningarna i rätten. Det har tagit en massa tid och resurser samt kostat oss rejält med pengar och det har gjort att vi har tappat marknadsandelar mot våra konkurrenter. Nu kan vi förhoppningsvis lägga det här bakom oss och åter fokusera på det som vi alltid gjort riktigt bra. Att förse kvalitetsmedvetna vinkonsumenter med de bästa vinerna som marknaden har ett erbjuda, säger Alex Tengvall.


Dela sidan:
Skriv ut: