Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Utgav sig ringa från banken – tio åtalas i stor bedrägerihärva

Nyheter
Publicerad: 2021-07-07 14:42
Mannen på bilden har inget med artikeln att göra

Åtal har i dag väckts i Kalmar i en större bedrägerihärva som har förgreningar runt om i landet och även utomlands.

Åtal väcks för tre fall av grovt bedrägeri, där beloppen sammanlagt uppgår till mer än sex miljoner kronor. Bedrägerierna har skett genom att gärningspersonerna har utgett sig för att ringa från banker och betaltjänsten Swish varefter målsägandena har förmåtts skicka pengar till gärningspersonernas konto.

Enligt åklagaren har bedrägerierna varit väl organiserade och med en tydlig rollfördelning. Någon eller några har utfört själva uppringningarna av målsägandena. Andra personer har rekryterat målvakter som tagit emot pengar och ställt upp med ID-handlingar och BankID så att konton har kunnat skapas i deras namn på utländska banker och företag.

– En person har hanterat ”tvätten” av pengar, som skett genom överföringar till utländska banker och företag med slutmålet att omvandla de frånlurade pengarna till kryptovalutan bitcoin, säger kammaråklagare Magnus Ling.

Det första brottet skedde genom bedrägeri mot en målsägande i Oskarshamn, därför har ärendet hanterats av åklagare i Kalmar.

Första åtalspunkten

Enligt första åtalspunkten rörande grovt bedrägeri har en, idag, 37-årig kvinna, den 4 november 2020 ansökt om ett nytt svenskt ID-kort. Den 6 november 2020 hämtar hon ut ID-kortet. Samma dag öppnas ett konto i hennes namn på den tyska banken N26 varvid ID-handling och fotografi av henne uppvisas. 

Den 17 november 2020 ansöker, en i dag 30-årig man, om ett nytt pass vilket han hämtar ut den 20 november 2020. 

Den 20 november sammanträffar fyra av de åtalade männen vid Hallunda centrum i Stockholmsområdet. Samma dag ställer den 30-årige mannen och en 29-årig man upp med fotografier av ID-handlingar och sig själva. Senare samma dag registreras konto i 30-åringenss namn på N26 och på ett engelskt företag. Den 20 november 2020 registreras även ett konto i 29-åringens namn på N26. 

Den 25 november 2020 registreras ett konto för 30-åringen på ett annat företag.

Den 21 november 2020 sammanträffar en 27-årig man och den 37-åriga kvinnan på restaurangen Il Contadino varvid kvinnan ställer upp med pass och fotografi av sig själv. Den 21 november 2020 registreras ett konto i kvinnans namn på N26 och på det engelska företaget. Den 25 november 2020 registrerar ett konto för kvinnan på det andra företaget. 

En okänd gärningsman

En okänd gärningsman som uppgett sig heta Christoffer Hammarström har därefter genom att använda ett telefonnummer som varit manipulerat så att det sett ut som ett annat nummer och genom att utge sig för att ringa från företagen Swish och Swedbank förmått en äldre kvinna att göra sju transaktioner om sammanlagt 3 705 816 kronor från sina egna konto och Kalmar läns musikstiftelse konto till fyra av de åtalades konton.

Vilseledandet har bestått i att den okände gärningsmannen uppgav att den äldre kvinnan var utsatt för ett bedrägeriförsök där någon försökte swisha pengar från hennes privata konto samt att han skulle hjälpa henne genom att flytta över hennes tillgångar till fryskonto. Det hände den 25 november 2020 i Oskarshamn och från okänd plats. 

Den andra åtalspunkten

När det gäller den andra åtalspunkten rörande grovt bedrägeri har handlingsmönstret sett i stort sett likadant ut. I denna åtalspunkt finns ytterligare en åtalad, en 33-årig man som mottagit cirka 960 000 kronor till sitt konto när bedrägerigruppen på ett liknande sätt som ovan.

En okänd gärningsman som uppgett sig heta Christoffer Hammarström har genom att använda ett telefonnummer som varit manipulerat så att det sett ut som ett annat nummer och genom att utge sig för att ringa från Länsförsäkringar Bank förmått en äldre kvinna att genomföra tre transaktioner om sammanlagt 1 448 335 kronor från sina egna konto till två av de åtalade bedragarna samt ett försök att överföra 300 000 kronor till en tredje. Vilseledandet har bestått i att den okände mannen uppgett att den äldre kvinnans mobilnummer var kapat och att någon hade skapat ett swish hennes namn med Evas mobilnummer samt att han skulle hjälpa henne att spärra hennes swish och säkerhetsdosa. Det hände den 27 november 2020 i Borlänge och från okänd plats. 

Tredje åtalspunkten

I en tredje åtalspunkt rörande grovt bedrägeri står fyra av de åtalade misstänkta för att tillsammans och i samförstånd med den okända medgärningsmannen ha utsatt två målsägande för ett grovt bedrägeri.

En eller flera okänd gärningsmän har uppgett sig heta Fredrik Bergström, Mark Karlsson och Anders Johansson och har därefter genom att använda flera telefonnummer som varit manipulerat så att det sett ut som ett annat nummer och genom att utge sig ringa från Länsförsäkringar Bergslagen samt skicka flera e-post meddelanden förmått de två målsägandena att genomföra två transaktioner om sammanlagt 1 410 000 kronor till två av de åtalade. Vilseledandet har bestått i att de okända männen uppgav att någon försökte ta ut pengar från målsägandens konto och att de skulle hjälpa till och stoppa det. Detta ägde rum den 16 februari 2021 i Västerås och från okänd plats, Sverige 


Dela sidan:
Skriv ut: