Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fler än någonsin studerade med studiemedel i fjol

Utbildning
Publicerad: 2022-04-22 07:25
Foto: Jessica Gow/TT

Pandemin gjorde ett stort avtryck på studiestödet under förra året och fler än någonsin studerade med studiemedel.
Bidragande orsaken till det stora antalet studenter tros vara den rådande konjunkturen och arbetslösheten, det visar CSN:s årliga rapport.
– Att studera har varit en möjlighet för många under pandemin, säger Jennie Nilsson, analytiker på CSN i ett pressmeddelande.

Den kraftiga ökningen av antalet studerande med studiemedel som skedde under pandemin fortsatte under 2021 och totalt studerade knappt 600 000 med studiemedel i fjol. Det är en ökning med fem procent eller 30 000 personer jämfört med 2020.

Antalet studerande ökade framförallt på yrkeshögskolan och komvux där antalet studenter ökade med tretton respektive åtta procent. På högskola och universitet ökade antalet studenter med studiemedel med fyra procent.

Enligt CSN har pandemins påverkan på arbetsmarknaden varit en stor bidragande orsak till ökningen av antalet studenter.

– Att studera har varit en möjlighet för många under pandemin. När arbetsmarknaden har gungat och konkurrensen om jobb hårdnat kan studier vara ett sätt till kompetensutveckling och att stärka sin position på arbetsmarknaden, säger Jennie Nilsson, analytiker på CSN i ett pressmeddelande.


Dela sidan:
Skriv ut: