Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Undersökning: Sextrakasserier och tystnadskultur hos Polisen

Nyheter
Publicerad: 2020-11-05 09:59
Foto: Claudio Bresciani / TT /

17 procent av Polisförbundets kvinnliga medlemmar uppger att det förekommit sexuella trakasserier på jobbet det senaste året.
Samtidigt uppger mer än var fjärde medlem att det inte går att offentligt framföra kritiska uppfattningar på sin avdelning/enhet utan att det får negativa konsekvenser.
Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

Sammanlagt uppger tolv procent av Polisförbundets medlemmar att det under de senast tolv månaderna förekommit sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
Sju procent av kvinnorna har själva blivit utsatta för sexuella trakasserier – motsvarande siffra för män är 1 procent.

Tystnadskultur

Undersökningen visar också att fler än var fjärde polis, 27 procent, anser att det inte går att offentligt framföra kritiska uppfattningar på sin avdelning/enhet utan att det får negativa konsekvenser.

– Resultaten oroar. Undersökningen visar på en tystnadskultur där medarbetare inte vågar lyfta problem och kritik. I den myllan kan oacceptabla beteenden så som sexuella trakasserier och kränkningar gro. Nu krävs det ett tydligare ledarskap som uppmuntrar åsiktsutbyten och där medarbetare kan känna sig trygga med att larma om missförhållanden, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Undersökningen visar också att var femte medlem inte anser att män och kvinnor har samma möjligheter att göra karriär på sin arbetsplats.
Var tredje polis anser att den manliga polisen utgör normen på arbetsplatsen och var femte uppger att det förekommit kränkande särbehandling på arbetsplatsen under det senaste året.


Dela sidan:
Skriv ut: