Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Tydliga pande­mi­ef­fekter i Migrationsverkets verk­samhet

Nyheter
Publicerad: 2020-07-27 10:22
Foto: Tore Meek / TT

Det märks tydliga effekter av coronapandemin i Migrationsverkets verksamhet.
Bland annat har antalet ansökningar nästan halverats.
– Vi kommer se effekter av pandemin i vår verksamhet även under nästkommande år, säger Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets generaldirektör.

Pandemin har påverkat samhället på många sätt – inte minst för människor på flykt. Stängda gränser har påverkat möjligheterna för människor att söka skydd i Sverige, och också de som vill arbeta eller studera här.
Hur länge pandemin pågår, och restriktioner gäller, vet ingen. Därför, skriver Migrationsverket, kommer de i sitt planeringsantagande utgå från att restriktionerna lättas upp och att möjligheterna att resa internationellt gradvis ökar under hösten.

Stor minskning

Migrationsverket har haft en stor minskning av antalet nyinkomna ärenden inom såväl asyl, viseringar, arbetstillstånd och uppehållstillstånd för studier.
Runt 180 personer i veckan har sökt asyl i Sverige under våren och med anledning av det rådande läget justeras antalet som väntas söka asyl i Sverige i år ned från 21 000 till cirka 13 000.

– Minskningen av antalet migranter som anländer till Europa kan inte förklaras med en minskad drivkraft att söka asyl. Förklaringen ligger snarare i svårigheterna att röra sig in i och genom Europa, och sannolikt kommer många att försöka nå EU och Sverige vid ett senare tillfälle, säger Mikael Ribbenvik.

Det har också skett en halvering av antalet inkomna arbetstillståndsärenden jämfört med samma period förra året. Under juni ökade antalet ansökningar då antalet ansökningar för säsongarbete avseende bärplockning ökat.

– Men vår uppfattning är att detta endast är en tillfällig topp och att antalet ansökningar väntas återgå till en lägre nivå resten av året, säger Mikael Ribbenvik.

Skriver ner

Migrationsverket skriver nu ner antalet förväntade inkomna ansökningar om arbetstillstånd till 39 000, en minskning med cirka 12 000 personer mot tidigare beräkningar.

Vad gäller antalet uppehållstillstånd på grund av studier justeras det förväntade antalet ned till 14 000 inkomna ansökningar under året, jämfört med 20 000 i tidigare prognos.

– Studenter är förvisso undantagna inreseförbudet men förändrade förutsättningar för högskole- och universitetsutbildningar och begränsade resmöjligheter gör att siffran justeras nedåt, säger Mikael Ribbenvik.

Ärenden avgörs snab­bare

Att antalet nya ärenden nu minskar innebär att det totala antalet öppna ärenden på myndigheten väntas att minska i en snabbare takt framöver. I förlängningen innebär det kortare handläggningstider.

– Det minskade inflödet av nya ärenden har gett oss en unik möjlighet att komma ikapp långa ärendeköer, inte minst inom asyl, säger Mikael Ribbenvik.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.