Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två personer åtalas efter dödlig björnattack på djurpark

Nyheter
Publicerad: 2019-11-19 10:46
Foto: Ulf Palm/TT

Idag åtalades två personer för arbetsmiljöbrott efter att en 18-årig djurvårdare dödades av en björn på Orsa Rovdjurspark under 2017.

Det var under en publikaktivitet i ett björnhägn som den 18-årige djurvårdaren attackerades, och dödades, av en brunbjörn.

Vid aktiviteten deltog fyra parkbesökare, varav två barn, som alla samtidigt fick fly från en annan björn genom att klättra över ett högt elstängsel.

Hade sannolikt inte inträffat utan säkerhetsbristerna

Åklagaren har nu alltså väckt åtal mot två personer för arbetsmiljöbrott, innefattande bland annat grovt vållande till annans död.

– Jag har i dag väckt åtal mot två personer för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm i ett pressmeddelande.

Skälet till att åtal väcks är enligt Gunnar Jonasson att det finns skäl att anta att dödsfallet kunde förhindrats genom ett bättre säkerhetsarbete.

– Åtal väcks eftersom det har förekommit brister i Orsa Rovdjursparks arbetsmiljö- och säkerhetsarbete. Om dessa brister hade åtgärdats hade den aktuella händelsen med hög grad av sannolikhet inte inträffat.

Massiv förundersökning med över 50 vittnen

Under förundersökningen, som omfattar mer än 2 600 sidor, har närmare 50 personer hörts.

I utredningen har man även undersökt huruvida det var möjligt för björnarna att ta sig fram till den publika aktiviteten samt hur parken arbetat med sitt arbetsmiljö- och säkerhetsarbete.


Dela sidan:
Skriv ut: