Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två män döms för bedrägerier mot äldre kvinnor

Nyheter
Publicerad: 2022-11-17 08:00
Foto: Pontus Lundahl/TT

Två män i 20-årsåldern döms till fängelse respektive villkorlig dom för kontokortsbedrägerier mot sju äldre kvinnor.

De 20-åriga männen dömdes i tingsrätten redan i februari i år för sju bedrägerier mot äldre kvinnor. I gärningsbeskrivningen framgår det att männen har vilselett kvinnorna och förmått dem att lämna ifrån sig bankkort och kod. Uttag och köp har sedan gjorts från bankkorten.

Det handlar om summor mellan 2 000 kronor till 32 000 kronor per kontokort.

Försvaret har uppgett att det inte går att bedöma NFC:s utlåtanden över bildjämförelser. Tingsrätten ansåg dock inte att det fanns anledning att ifrågasätta riktigheten i NFC:s slutsatser, utan utgick från att de var riktiga.

Övervakningsfilmer

Enligt NFC som analyserat bilderna från övervakningsfilmerna vid bankomaterna är det ”minst hundra gånger mer sannolikt att det är N.N på bilderna än att det inte är det”. Tingsrätten konstaterar att NFC:s analyser är relativt stark bevisning för att det var den aktuella mannen som gjorde uttagen från målsägandenas konton men uppger att det dock inte ensamt är tillräckligt för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att så är fallet.

Utredningen visar dock att det i hans telefon funnits skärmdumpar och personuppgifter till målsäganden och han inte kan lämna någon rimlig förklaring till dessa. Dessa skärmdumpar talar starkt för att han varit inblandad i brottslighet av det slag som målet gäller.

I den delen av målet som rör den andra 20-åringen kan NFC konstatera att det är minst sextusen gånger mer sannolikt att det är han på övervakningsbilderna än att det inte är det. Detta utgör en stark bevisning för att det var han som gjorde kontouttagen. Personen som gjorde uttagen hade även en likadan jacka på sig som 20-årigen hade på sig när han greps av polis, framgår det av domen.

Inte sådan systematik

Åklagaren har påstått att brotten ska bedömas som grova för att de riktats mot äldre och delvis skett i målsägandenas bostad samt, för en av de 20-åriga männens del, att de skett systematiskt. Han har utfört sex brott under en period om drygt tre veckor och ett brott tre månader senare. Tingsrätten bedömer dock att detta inte innebär sådan systematik att brotten endast av den anledningen ska bedömas som grova. 

Denna man döms till ett års fängelse för sju bedrägerier av normalgraden. Han döms även att betala skadestånd till målsäganden med de belopp som togs ut från deras konton. Hovrätten fastställer tingsrättens dom.

Den andre 20-åringen döms för ett bedrägeri av normalgraden till villkorlig dom i förening med 70 dagsböter. I tingsrätten landade det totala bötesbeloppet på 7 700 kronor. Hovrätten sänkte dock bötesbeloppet till 3 500 kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: