Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två jurister och två advokater nominerade till Årets Justitia 2020

Nyheter
Publicerad: 2020-05-08 13:31
Föreningen Justitiapriset delar ut Årets Jurist.

Ida Kjos, Tone Myhre-Jensen, Linn Alfredsson och Ulrika Borg är nominerade till Årets Justitia 2020.

I fjol vann Delphis delägare Agnes Hammarstrand Årets Justitia 2019. Nu har fyra kandidater nominerats till Årets Justitia 2020.

Årets Justitia delas för andra året ut av föreningen Justitiapriset till en person som gjort betydande insatser för jämställdhet i juristbranschen. Det har under våren varit möjligt att nominera till priskategorin och det är nu upp till Justitiaprisets jury att fatta beslut om en vinnare. Prisutdelningen har på grund av Covid-19 pandemin skjutits upp till i höst – det är då vinnaren presenteras.

– Det är så inspirerande att vi har fyra riktigt starka nomineringar som tävlar om titeln, säger Justitiaprisets ordförande Sofia Andersson.

– De har alla gemensamt att de visar på att kvinnor inte behöver ändra sig för att passa in i den här branschen. Det är i branschen det måste till en stor förändring.

Föreningen Justitiapriset radar upp de nominerade:

Ida Kjos: Ida Kjos är chefsjurist på Advisa och en av initiativtagarna till uppropet #medvilkenrätt. Hon är advokat och en aktiv röst i debatten för jämställdhet i media och sociala medier. Hon skriver regelbundet krönikor i Dagens Juridik.

Föreningen Justitiapriset frågade Ida Kjos vad det är som får henne att brinna för jämställdhet: 

– Jag har förstått att jag har en röst i frågan om jämställdhet i vår bransch, och då sett mig som ödmjukt skyldig att använda den. Det försöker jag göra genom att höja min röst, göra mig obekväm, ta plats i styrelserummet, ifrågasätta normer, utmana tankar om kvinnor och män, men att även i vardagen som mamma och i min roll som chefsjurist leda genom exempel. För vi har en lång bit kvar. Ruth Bader Ginsburg, tidigare domare i U.S Supreme Court of Justice uttrycker det så självklart: ”Women belong in all places where decisions are being made.” Fler kvinnor ska vara med där beslut fattas. Det är något jag vill att mina branschkollegor ser vikten av och min dotter i framtiden får uppleva. Därför brinner jag för att verka för jämställdhet, säger hon.

Tone Myhre-Jensen: Tone är Managing Partner på Cederquist, som också vann Justitiapriset förra året för sitt arbete med jämställdhet, där hon tagit jämställdhet och inkludering till nya höjder. Hon syns dessutom ofta i samhällsdebatten och som föreläsare.

– Jag är en person som gillar att förändra, uppnå resultat och som aldrig sett begränsningar i att vara kvinna. Vi har alla, kvinnor och män, så mycket att bidra med. Det känns kortsiktigt och kontraproduktivt om vi alla inte jobbar för att bli bättre på att inte låta ovidkommande saker styra beslut som handlar om t.ex. rekrytering, partnerintag och andra ledarskapspositioner såväl som de vardagliga sakerna kring jargong, byggande av kultur och vem som har ”talerätt” i olika frågor. Jämställdhet handlar inte om en persons arbete utan är ett lagarbete, säger Tone Myhre-Jensen.

Linn Alfredsson: Linn är associate på Hannes Snellman och även grundare av Tech Academy Nordic. Hon har blivit uppmärksammad internationellt som ”Women of Legal Tech 2020” där hennes arbete med legal tech och för fler kvinnor på området blivit belönat.

För Föreningen Justitiapriset har hon uppgett att jämställdhet handlar om ett starkt ledarskap som tillåter och kan vara självkritisk, där jämställdhetsfrågor är en naturlig del av kulturen inom juristbranschen.

Föreningen beskriver att mångfald och jämställdhet går som en röd tråd genom alla initiativ Linn Alfredsson driver framåt för en mer jämställd juristbransch.

Ulrika Borg: Ulrika är advokat och delägare på KRIM Advokatbyrå. Hon har tidigare utsetts till en av Sveriges bästa försvarsadvokater och har medverkat flertalet gånger i media för att prata om bland annat efterdyningarna av metoo, bevisning i våldtäktsdomar och unga lagöverträdare. 

Om varför juristbranschen behöver bli mer jämställd säger hon såhär:

– Som försvarsadvokat brukar jag skämta om att den dagen brott begås av lika många kvinnor som män har vi kanske nått ett jämställt samhälle. Dessvärre ligger det kanske något i det. Till dess rekommenderar jag kvinnliga jurister att noggrant välja ut en jämställd partner innan man skaffar barn, annars hamnar man lätt ensam med mammaledighet, vabb, lägre lön och som krona på karriären väljs man bort bland förslagen på delägarskap. 

I juryn sitter

Louise Mayer som är framför allt grundare av Justitiapriset. 2017 blev hon utsedd till Årets Jurist och hon själv menar att det var hennes engagemang för jämställdhetsfrågor som bidrog till vinsten. Sedan 2018 är Louise ledamot av Sveriges Riksdag och tjänstgör i Konstitutionsutskottet.

Maria Ingelsson som tidigare bland annat varit delägare på Lindahl och idag jobbar hon som chefsjurist på det svenskgrundade företaget Automile, ett start up-bolag med huvudkontor i Silicon Valley. Har tidigare föreläst om jämställdhet och karriärfrågor bland annat i Advokatsamfundets regi och för studenter vid Uppsala universitet.

Jenny Kallerman är andra vice ordförande i Jusek och frilansande bolagsjuristkonsult. Hon har också varit med och grundat Reach Group, ett nätverk för bolagsjuristkonsulter. Utöver detta är Jenny ett välbekant ansikte i frågor som rör arbetsmiljö och jämställdhet, ett engagemang som följt henne hela vägen från juristprogrammet.

Mats Anderson som är advokat och sedan första december i fjol nytt justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen. Han är byråveteran och har bland annat varit partner på Linklaters och både startat och varit VD på Clear Blue Water Advokat AB. Dessutom har han en bakgrund som domare.

Tove Lindgren har sedan sin examen år 2012 bland annat arbetat som jurist på advokatbyrå och på antimobbingorganisationen Friends. Driver tillsammans med Mårten Schultz Juridikpodden, och är adjunkt på Stockholms universitet.

Mia Edwall Insulander blev hon advokat 2007 och har varit delägare på Insulander Lindh advokatbyrå med familjerätt som huvudsakligt verksamhetsområde. Hon är sedan 2019 generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.