Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två har sökt jobbet som lagman vid pressade tingsrätten

Nyheter
Publicerad: 2023-03-09 13:59
Värmlands tingsrätt

Endast två jurister sökte tjänsten som lagman vid Värmlands tingsrätt sedan den nuvarande lagmannen aviserat sin avgång.
Nu är det upp till Domarnämnden att föreslå antingen chefsrådmannen Anders Domnert eller justitieutskottets kanslichef Thomas Lindstam som ny domstolschef.

Dagens Juridik har de senaste åren flera gånger rapporterat om påstådda arbetsmiljöproblem vid Värmlands tingsrätt. Den senaste tiden har tingsrätten också ifrågasatts för sin hantering av målet där Robin Dahlén stämt Arvika kommun på miljonskadestånd. 

I svallvågorna av detta meddelade lagmannen Lars Holmgård att han hade för avsikt att lämna sin tjänst och ägna sin tid åt andra uppgifter. 

– Jag är 59 år och vill under mitt återstående yrkesliv ägna mig mer åt dömande, sade han då.

”Rekryteringssvårigheter”

I början av året inledde tingsrätten arbetet med att rekrytera en ny lagman. I en annons på Domstolsverkets hemsida skrev domstolen att man sökte en målmedveten domare med ”ett stort intresse för ledarskap” och ”en personlig drivkraft”. 

Enligt annonsen är tingsrättens styrkor att man har ”en väl utvecklad organisation med engagerad personal och trevlig stämning”. Utmaningarna är, om man ska tro annonsen, dock fler än styrkorna:
Tingsrättens utmaningar är arbetsbelastningen, personalomsättningen och rekryteringssvårigheter avseende domare”. 

Kanslichef och chefsrådman sökte

Nu när ansökningstiden löpt ut står det klart att två jurister är intresserade av lagmanstjänsten:

Anders Domnert, chefsrådman vid Örebro tingsrätt och Thomas Lindstam, kanslichef vid justitieutskottet.

Det är nu upp till Domarnämnden att fortsätta urvalsprocessen och sedan lägga fram förslag på vem som i första hand bör komma ifråga för tjänsten.


Dela sidan:
Skriv ut: