Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två häktade efter misstänkt assistansbedrägeri i Norrköping

Nyheter
Publicerad: 2023-01-23 08:25

Totalt misstänks drygt 13,5 miljoner kronor i assistansersättning ha betalats ut under perioden 20 juni 2011 till 22 mars 2021. Assistent arbetade istället som bilvårdare på huvudmisstänktes bilvårdsfirma.

I förra veckan har EBM genomfört ett tillslag mot misstänkta assistansbedrägerier mot Försäkringskassan. Tre personer greps misstänkta för grova bedrägerier och grova bidragsbrott. Norrköpings tingsrätt har beslutat att häkta två av de misstänkta. Totalt misstänks drygt 13,5 miljoner kronor ha betalats ut från Försäkringskassan på felaktiga grunder.

Preskription

En person som greps vid tillslaget har sedan tidigare släppts efter beslut av åklagaren. Brottsmisstankarna kvarstår dock.

EBM uppger att den misstänkta brottslighet som utredningen fokuserar på har pågått under perioden februari 2018 – mars 2021. Men brottsligheten misstänks gå mycket längre tillbaka i tiden.

– Vi misstänker att brottsligheten har pågått längre än så men på grund av bland annat preskription så har vi valt att fokusera på en kortare brottsperiod där vi bedömer att vi har ett gott bevisläge, säger Sabina Eklund, kammaråklagare vid EBM i Linköping.

Det misstänkta brottsupplägget

Huvudmisstänkt har haft assistansersättning sedan en längre tid och har enligt Försäkringskassans anmälan om bidragsbrott vid fem tillfällen lämnat oriktiga uppgifter i sina ansökningar. Ersättning har betalats ut under perioden 20 juni 2011 till 22 mars 2021.

Assistansbolaget fick kännedom om att en av sina anställda inte arbetade som assistent utan istället arbetade som bilvårdare på huvudmisstänktes bilvårdsfirma. Assistansbolaget underrättade Försäkringskassan som då inledde en granskning. Försäkringskassan har beslutat om återkrav om drygt 13,5 miljoner kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: