Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Två döms och en frias helt från åtal om mordförsök under biljakt

Nyheter
Publicerad: 2022-09-14 10:04
Foto: Johan Nilsson / TT

Malmö tingsrätt dömer två män till tolv års fängelse för mordförsök under en biljakt i Bunkeflostrand i februari i år.
En åtalad man frias dock helt då det inte anses visat att han agerat på något brottsligt sätt – trots att han satt med i bilen.

De tre männen åtalades för att gemensamt ha bestämt att döda målsäganden och sedan också skjutit efter denne under en biljakt söder om Malmö.

En av de som bevittnade biljakten och de avlossade skotten var en ledig polisman som färdades i samma riktning som de två aktuella bilarna. Han blev omkörd och såg sedan hur en person vevade ned en sidoruta på en av bilarna, sträckte ut en arm och avlossade två skott. Det hela gick fort och kort därefter var armen inne igen och rutan uppvevad. Polismannen mötte bilen precis innan han själv vände runt sin bil för att hinna köra efter den flyende bilen. Då såg han att föraren var en ”kortklippt normalstor man med mörkt hår”, att någon satt på passagerarplatsen och en ”silhuett av vad han tror var en människa i baksätet”.

Polismannen var inte säker på huruvida skotten avlossades genom främre eller bakre rutan, men var däremot klar över att det skottlossningen skedde från passagerarsidan. Teknisk bevisning i form av tändsatspartiklar samt DNA-träffar kopplade till en av de åtalade gav dock, enligt tingsrätten, tillräckligt stark stöd för att det skulle anses utrett att skotten avlossades från baksätet.

Föraren haft avgörande betydelse

Bildmaterial från en av de åtalades telefon samt övervakningskameror på två bensinmackar har gett stöd åt åklagarens påstående om att samtliga tre åtalade färdats i bilen samt hur de varit placerade i densamma. När det gäller påståendet om att de tre agerat gemensamt och i samförstånd med varandra gör tingsrätten dock en annan bedömning än åklagaren.

De tre åtalade männens bil har, enligt tingsrätten, ”uppsåtligen” jagat den andra bilen utan att ta någon hänsyn till annan trafik och dessutom stannat mitt i en rondell för att avlossa skotten. Domstolen anser att det inte kan finnas någon annan förklaring än att bilen stannat i rondellen i syfte att skjutningen skulle kunna ske från baksätet. Enligt tingsrätten innebär detta att föraren, precis som skytten i baksätet, måste ha varit införstådd i vad som skulle hända. Hans roll som förare har därför varit nödvändig för att skjutningen skulle kunna ske – och föraren har därför agerat i medgärningsmannaskap med skytten.

Det har däremot inte kunnat visas vilken roll, om någon, passageraren haft i händelseförloppet. Utredningen ger enligt tingsrätten inte något svar på denna fråga – och passageraren i framsätet ska därför frikännas helt.

Agerat helt utan hänsyn

Domstolen konstaterar att skotten avlossats mitt i rusningstrafiken på en mycket trafikerad plats när det varit många fordon med människor i trafik i rörelse. Omständigheterna bedöms ha varit sådana att det ”förelegat en överhängande risk att andra personer och egendom skulle komma till skada av gärningsmännens agerande”. Så har också skett när en kula träffat ett fönster till en bostad 65 meter längre bort.

Enligt domstolen är detta försvårande omständigheter som ska beaktats vid påföljdsbestämningen.

De två männen döms därför till 12 års fängelse för mordförsök.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
mordförsökbiljakt

Dela sidan:
Skriv ut: